Norska jätten om sin första svenska butik: “En positiv trend”

“Försäljningen lägre än väntat”.

I maj berättade vi om siffrorna bakom Elbutik.se, som drivs av norska Elektroimportøren AS. Det norska bolaget tuffar på men det som är intressant just nu är att man slagit upp sin första fysiska butik i Sverige. Något man avslöjar lite mer om i företagets Q2-rapport.

Under årets andra kvartal så sjönk dock omsättningen med 9 procent till totalt 326 miljoner norska kronor. Omsättningen i Elbutik.se ska ha sjunkit från 32 miljoner, Q2 2022, till 30 miljoner norska kronor i år.

Annons

Bruttomarginalen i Norge är 35,9 procent. Marginalprocenten i Elbutik är betydligt lägre än för den norska verksamheten med 21,8 procent, skriver företaget i en kommentar till delårsrapporten.

Rörelseresultatet (EBITDA) för hela verksamheten landade på 31 miljoner norska kronor, ner från 49 miljoner samma period i fjol. Som vi berättat tidigare så har man även drabbats negativt av att elbilsladdaren Easee stoppas i Sverige av Elsäkerhetsverket.

Det andra kvartalet har varit mer utmanande än vi förväntade oss när vi gick in i kvartalet, men bättre än vad vi kommunicerade i samband med den riktade emissionen i juni 2023. Den största avvikelsen från förra året kommer från minskad försäljning av elbilsladdare, säger vd:n Andreas Niss.

Men hur har det då gått för den nya svenska butiken som öppnade dörrarna den 27 april?

Vi öppnade vår första butik i Sverige i slutet av april. Både företagskunder och konsumenter har gett oss bra feedback på sortiment, pris och kompetensen hos våra medarbetare. Försäljningen har än så länge varit lägre än väntat, men vi har en positiv trend vecka för vecka och förväntar oss att försäljningen fortsätter att öka när vi går in i högsäsong, säger Andreas Niss om satsningen.

Den nya butiken finns på Veddesta Handelsplats i Järfälla.

Vi tror fortfarande att det finns en betydande tillväxtpotential både i vår onlineverksamhet och i vår nyöppnade butik, kommenterar företaget den svenska verksamheten.

Företaget avslöjar också att man är på väg att automatisera den svenska logistiken.

Annons

Vi kommer att flytta vår svenska verksamhet till ett nytt lager under Q3. Detta är ett nytt lager med Autostore-automatisering som kommer att öka vår leverans- och lagereffektivitet framöver.

Annons