Nowaste Logistics fördubblar effektiviteten med flexibla automatiserade lösningar skräddarsydda för tredjepartslogistik

Nordens ledande leverantör av tredjepartslogistik (3PL), Nowaste Logistics, som implementerar högkvalitativa och innovativa automationslösningar för sina kunder, gav Kardex i uppdrag att skapa en skräddarsydd lösning för deras nya kunds behov.

Kardex använde en kombination av vertikala lagerautomater och Kardex Color Pick System för att göra det möjligt för Nowaste Logistics att dubbla sin effektivitet, spara plats och uppnå hög produktivitet. Detta har resulterat i en snabb ROI för Nowaste.

Nowaste Logistics, en 3PL-leverantör baserad i Helsingborg, är ett dotterbolag till Everfresh AB, som är en del av Dole Plc, världens största aktör inom färsk frukt och grönsaker, med en omsättning på över 10 miljarder euro. Nowaste Logistics har kontinuerligt investerat i att utveckla innovativa lösningar och har nått global framgång inom flera segment, inklusive e-handel, tillverkning, detaljhandel, mode samt mat och dryck.

Nowaste Logistics stod inför en vanlig utmaning för 3PL-leverantörer: att hantera olika kundportföljer och samtidigt tillhandahålla effektiva lösningar för att möta specifika behov. Företaget letade efter en högkvalitativ automationslösning för en ny kund, en nordisk e-handel marknadsledare inom hobbymaterial. Nowaste behövde lagra cirka 20 000 SKU i olika storlekar, minska fotavtrycket till ett minimum, säkerställa hög prestanda och skapa en flexibel verksamhet.


Skräddarsydda lösningar för specifika kundbehov

Efter en noggrann analys av behoven skapade Kardex-teamet en skräddarsydd lösning; en blandning av 6 Kardex Megamats och 3 Kardex Shuttles tillsammans med mjukvarulösningen Kardex Power Pick System, som inkluderade plockstrategin Kardex Color Pick System. Nio månader efter den första implementeringen lade Nowaste Logistics till ytterligare fyra Kardex Megamats på grund av ökad ordervolym. Den skalbara och modulära lösningen kunde enkelt utökas under drift.
Nowaste Logistics hanterar den dagliga verksamheten, inklusive inkommande order och plockning, i den automatiserade Kardex-zonen, som ligger bredvid packstationen. Kardex Megamats används för små och medelstora artiklar i liknande höjder, medan Kardex Shuttles används för flexibel lagring av mycket små till stora artiklar som tygrullar. Båda lösningarna ger hög lagringstäthet och minskad golvyta samtidigt som produktiviteten ökar.
Kardex Color Pick System är hjärtat i systemet och integreras sömlöst i Nowaste Logistics WMS-system. Plockstrategin kombinerar inkommande order, utgående order, batchplockning och one-line order samtidigt. Systemet gör det möjligt för Nowaste att ha snabb och korrekt orderplockning med inkommande processer som fördubblade antalet orderrader jämfört med att arbeta med vanliga statiska hyllor. Det möjliggör upp till 2.000 plockningar per timme under rusningstid. Nowaste Logistics kan nu skala upp antalet operatörer baserat på volymförändringar. Lösningen minskar dessutom gångavstånden och erbjuder en ergonomisk arbetsmiljö.

"När vi jämför effektiviteten i den automatiserade Kardex-zonen med den manuella zonen, kan vi se att Kardex-zonen har fördubblat effektiviteten. Tack vare Kardex-lösningarna har vi minskat fotavtrycket avsevärt och ökat vår produktivitet." Bilal Charif, Nowaste Logistics, Business Architect

Se hur Nowaste Logistics fördubblade effektiviteten i den här videon: