Nu lyfter Amazons flygande drönare i USA

Det var dystra nyheter för Amazon nyligen när de officiella reglerna för flygande drönare visades upp av det amerikanska luftfartsverket, FAA. Dessa regler säger bland annat att operatören alltid måste kunna se drönaren vilket förstås inte var i linje med Amazons planer, på helt autonoma flygande paketleveranser.

Samtidigt som FAA visade upp de nya reglerna kring drönare öppnade man ett litet ljus i tunneln för Amazon och på det amerikanska transportdepartementet sades man vara beredd att ge dispens till vissa aktörer i framtiden.

Nu meddelar FAA att man har gett Amazon ett flygtillstånd, Experimental Airworthiness Certificate, för att testa sina lite mer äventyrslystna paketdrönare.

Annons

Befriade ifrån andra regler

De ska nu ha tillstånd att flyga runt med sina drönare över privat land i staten Washington. Tillståndet ska även befria Amazon ifrån andra regler så att drönarna kan utföra sina flygningar. De måste dock fortfarande följa regeln om att operatören alltid måste kunna se farkosten.

Operatören måste även ha en pilotlicens och ha utfört en medicinsk kontroll. Amazon måste även ge FAA flygdata på månadsbasis, hur flygningarna gått och om några problem uppdagats. Tillståndet gäller även endast en specifik drönare, om modifikationer görs måste ett nytt tillstånd utfärdas.

Kongressförhör om drönare

Det händer mycket kring de flygande drönarna i USA just nu. Amazon varnar att landet kan hamna efter om de reglerar för hårt och e-handelsjätten ska redan ha testat sina drönare i andra länder. Paul Misener, som är ansvarig för public policy hos Amazon, ska tydligen vittna i ett kongressförhör kring drönare i nästa vecka.

Att Amazon nu får flyga ute i det fria måste dock ses som en framgång för företagets drönarprojekt, även om tillståndet är ganska begränsat. De kan nu jobba med FAA för att försöka visa att drönarna är säkra för allmänheten.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!