Nu sjösätts två nya svenska strömmande musiktjänster

Webbradiolyssnandet i Sverige ökar samtidigt som antalet svenska nätbaserade radiotjänster blir allt fler. Radio Play och Radical.fm är två nya tjänster som nu hoppar i det trånga farvattnet av strömmande musik.

Internetradio som Pandora och on-demand tjänster som Spotify har blivit det näst mest populära sättet att lyssna på musik i USA efter vanlig AM/FM radio.

Lyssnandet på webbradio ökar även i Sverige och enligt en undersökning från TNS Sifo lyssnar 20 procent av svenskarna på webbradio minst fem minuter per vecka. En ökning från 15,2 procent jämfört med förra året. Samtidigt ökar även antalet tjänster som gör det möjligt.

Annons

I dagarna släppte SBS radio sin nya tjänst Radio Play där man samlat alla sina radiostationer, samt en del nya. Här kan man lyssna på liveradio men också skapa sina egna radiostationer baserat på favoritartister och låtar. Något som betyder att radiostationerna blir allt mer personliga ju mer man lyssnar på dem.

– Vi tycker att det ska vara enkelt att underhållas och att lyssna på musik. Lyssnarna kan bara luta sig tillbaka och njuta så sköter Radio Play musiken. Genom att trycka "tumme upp" eller "tumme ner" skapar du din egen radio eller så kan du forma den utifrån en specifik artist, säger Staffan Rosell, vd på SBS Radio.

Tjänsten kommer att vara tillgänglig både som en reklamfinansierad gratisversion och i en premiumversion som kostar 39 kronor i månaden. De radiostationer som lyssnarna kan ta del av är Mix Megapol, Rockklassiker, The Voice, Vinyl 107 och Radio 107.5, Run Nation, Party People och även Filip och Fredriks podcasts.

Frivilligt att betala för tjänsten

En annan ny tjänst är Radical.fm som amerikanen Thomas McAlevey ligger bakom. Thomas är bosatt i Sverige och ligger bland annat bakom radiostationen Bandit 105,5, som såldes till RTL på 90-talet. Att nu starta en Spotify-konkurrent på dess bakgård ser han bara som en extra krydda.

– Sverige är hett för streamade musiktjänster, det är ett land fullt av människor som tar till sig ny teknik tidigt och landet har en musikindustri som tänker framåt. Det är ett perfekt ställe att testköra en ny tjänst innan vi går vidare till USA och andra länder, säger McAlevey.

Hans nya projekt ska vara en webbaserad tjänst som kombinerar musikstreamingtjänster som Spotify med Internetradio. Radical.fm ska enligt dem själva ha en katalog av 20 miljoner låttitlar från alla de stora skivbolagen. Plattformen ska också göra det möjligt för artister att skapa och tillhandahålla sina egna spellistor.

Radical.fm:s affärsmodell ska inte som Spotify och liknande tjänster baseras på annonser eller prenumerationer. Den ska i stället finansieras genom att användare på frivillig basis betalar antingen en engångssumma eller en löpande avgift.

Källa: Dagens Media (1, 2), TechCrunch

Annons

Annons