Nu ska det bli säkrare att köpa läkemedel på nätet

När man köper läkemedel på nätet kan det vara svårt att veta om ett nätapotek är äkta och säkert. Därför har EU-kommissionen tagit fram en gemensam logotyp för nätapotek som ska hjälpa till att skydda konsumenterna.

Allt fler väljer att köpa sina läkemedel på nätet, men ett växande problem är att man som konsument kan få tag i läkemedel som inte hjälper eller som man mår dåligt av. Tyvärr finns det oseriösa aktörer och läkemedlen kan innehålla något helt annat, eller i andra doser, än vad som utlovats i samband med köpet

Därför har kommissionen nu antagit en genomförandeförordning, i anslutning till direktiv 2011/62/EU, om förfalskade läkemedel där det anges hur en gemensam logotyp för nätapotek ska se ut, och hur man kan kontrollera att den är äkta.

Annons

– Konsumenter som köper läkemedel på nätet måste vara medvetna om att läkemedlen kan vara förfalskade, om de inte handlar från lagliga läkemedelsleverantörer. Förfalskade läkemedel kan vara verkningslösa, skadliga eller rentav livsfarliga. Därför har kommissionen fastställt en gemensam logotyp för nätapotek för att konsumenterna ska kunna känna sig säkra, säger EU:s hälsokommissionär Tonio Borg.

Ska vara i bruk 2015

Målet med den nya logotypen är alltså att göra det enklare och tryggare att köpa läkemedel på nätet och tanken är att logotypen ska vara i fullt bruk under andra halvåret 2015.


Exempel på den nya loggan

Logotypen ska finnas på nätapotekets webbplats och i rektangeln i mitten till vänster ska man se flaggan för det EU-land där nätapoteket är etablerat, och texten ska vara översatt till det landets officiella språk. Om kunden klickar på den kommer de till den nationella tillsynsmyndighetens webbplats, där de hittar alla de nätapotek och andra nätförsäljare som bedriver laglig försäljning.

Källa: Press

Annons