Nu testar ICA drönarfrakt – ”spännande fas”

"Miljövänliga last mile-transporter".

Tester med drönarleveranser kommer och går. Hittills har vi inte sett några övertygande satsningar i Sverige. Men nu gör jätten ICA ett försök. Det rör sig om tester med drönarleveranser i Norrtäljes skärgård, det som också kallas för Roslagen.

Det är boende på Gräddö och Tjockö i Norrtälje som nu kommer att kunna beställa hem livsmedel som levereras med drönare från ICA Nära Gräddö Skärgårdshandel.

Annons

Bakom satsningen står innovationshubben ICAx och Vinnova. Projektet leds i sin tur av forskningsinstitutet Rise. Det framgår av ett pressmeddelande.

Drönare möjliggör framför allt mer miljövänliga last mile-transporter, men det finns även andra fördelar, exempelvis mycket kort leveranstid. Dessa typer av transporter bidrar till att förbättra kvaliteten och tillgängligheten på tjänster på landsbygden. Vi hoppas att det i förlängningen kan stödja beteendeförändringar mot ett klimatneutralt samhälle, kommenterar Lei Chen, seniorforskare vid Rise som leder projektet.

Leveranserna genomförs av start-up bolaget Aerits Nimbis leveransdrönare som är batteridriven. Den kan totalt bära fyra kilo tunga varor. Nimbi har även ett autonomt vinschsystem som möjliggör både hämtning och avlämning av paket utan behov av ytterligare infrastruktur.

Drönarleveranser befinner sig i en spännande fas och det känns särskilt viktigt att ICA fortsätter satsa på tjänster som möjliggör jobb och tillväxt på landsbygden i tuffa ekonomiska tider som nu, Emma Lindahl, co-lead på ICAx.

Annons