Nu vill justitieministern kriminalisera id-kapningar

Allt fler svenskar får sin identitet kapad av någon som köper varor eller tjänster i deras namn. Nu lovar justitieminister Morgan Johansson (S) en ny lagstiftning som kriminaliserar id-kapningar.

Under 2014 registrerades nästan 10 000 bedrägerispärrar hos Upplysningscentralen, UC. En ökning med 48 procent jämfört med 2013. Många av fallen är till följd av att personer blivit utsatta för identitetsintrång, även kallat id-kapning.

Siffror som får stöd från polisens Nationellt bedrägericenter, NBC. Enligt deras uppgifter ökade fallen där id-kapningar använts för att begå bedrägerier med hela 20 procent mellan 2013 och 2014.

Annons

– Det här är en lucka i lagstiftningen som inte är tilltäppt. Vi har en utredning som är färdiggjord och vi kommer med en lagrådsremiss i vår och ett lagförslag till hösten, säger justitieminister Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Ett starkt signalvärde

Enligt det nya förslaget ska det bli straffbart att olovligen använda någon annans identitet, och att utge sig för att vara en annan person, på ett sätt som drabbar den enskilde.

– Vi kommer att gå fram med en lagstiftning som kommer att kriminalisera id-kapningar, alltså när man tar över en annans identitet, säger Morgan Johansson.

Det här innebär att det kommer att bli lättare att tidigare ingripa mot kriminella och polisen ställer sig positiva till en ny lagstiftning.

– Att man kriminaliserar id-kapningen innebär att kapningen blir ett brott, vilket det inte är i dag. Även om det inte går att bevisa bedrägeri i slutändan, så blir det lättare för oss att starta en förundersökning och det har ett starkt signalvärde att det blir brottsligt, säger Jan Olsson, polis på nationellt bedrägericenter.

Källa: SVT
Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Annons