Ny boxaktör ska täcka Sverige med paketboxar för alla

“Vi bygger en infrastruktur“.

Företaget iBoxen meddelar idag att de vill bli den öppna paketboxstandarden i landet. Vi har förstås redan idag en rad aktörer som ställer ut leveransboxar för paket men de sköter också oftast distributionen till dessa.

iBoxen ska stå ut genom att bara erbjuda boxarna.

Annons

iBoxen kommer inte själva transportera paket, vilket är viktigt att poängtera. Vi bygger en infrastruktur som transportörer kan använda för att erbjuda existerande och nya, attraktiva kundlösningar – och samtidigt göra en insats för miljön. Vi är ett alternativ till hemleveranser och ett komplement till ombudsleveranser, säger Tim Jörnsen, grundare och vd för iBoxen.

Leveransboxarna, som alltså är oberoende och öppna för alla transportbolag, ska även vara uppkopplade till nätet och de använder programvara från företaget Qlocx.

Inom fem år är vår målsättning att det skall finnas leveransboxar utplacerade över hela Sverige, från norr till söder. I städer ska ingen ha längre än 300 meter från sin bostad till närmaste box. I glesbygd placeras boxarna på strategiskt valda platser för att avsevärt korta resvägen för att hämta, returnera och lämna paket och därmed underlätta för småföretagare och privatpersoner, säger Tim Jörnsen.

De första boxarna ska ställas ut i Stockholm och i Bodens Kommun, under första kvartalet 2021, och flera transportbolag sägs redan vara med på tåget.

Efter det inledande projektet planeras en fortsatt etablering i Stockholmsregionen, Göteborg och Malmö under år 2021–2022. Därefter följer en bred etablering på drygt 2 000 orter med fler än 200 invånare under åren 2023–2026, meddelar iBoxen.

Bakom projektet står Fastighets AB Balder, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB och grundarna Anders Holm och Tim Jörnsen, båda med bakgrund i svensk och global logistikverksamhet. Med på tåget är även Thomas Backteman, tidigare kommunikationsdirektör på Postnord, e-handelsentreprenören Paul Källenius och fastighetsinvesterarna Jan Björk och Patrik Hegbart.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!