Ny branschstandard för begagnad elektronik: ”Jättemöjlighet”

Lanserar gemensam skala för gradering.

Nu ska det bli enklare för både handlare och konsumenter att sälja och köpa hemelektronik second hand i e-handeln. Organisationen Hållbar E-handel har, tillsammans med branschens cirkulära aktörer, tagit fram en universell skala för att gradera skicket på andrahandsprodukter inom hemelektronik.

Med en branschöverenskommelse för skickgradering ökar konsumenternas möjlighet att göra jämförelser mellan produkter vilket gör det både tydligare och ökar tryggheten för konsumenten. En gemensam skala tror vi därför kommer att leda till att efterfrågan på begagnade produkter stiger och branschens tillväxt att öka, säger Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB/Returhuset och ordförande för Hållbar E-handels arbetsgrupp Recommerce, i ett uttalande.

Annons

I dagsläget använder respektive aktör sin egen skala, vilket skapat en otydlighet för den som vill ge second hand-produkter ett nytt hem. Skalan som presenteras sträcker sig från Ny (utgånget sortiment eller modell, överskottslager) till F (för reservdelar och/eller återvinning).

Det är en jättemöjlighet för oss eftersom det blir lättare för konsumenten att navigera i och jämföra rekonditionerat som fortfarande är en väldigt ung bransch. Sverige tar nu ett första steg i att implementera en branschstandard som skulle kunna tjäna som ett best-practice exempel för ett EU-omfattande initiativ i framtiden, säger Therese Almqvist, marknadschef på Refurbed i Sverige.

Annons