Ny E-handelsplats hjälper dig sälja din begagnade bil

Varje år är det två miljoner människor som säljer eller köper en begagnad bil. Hälften av dem känner sig lurade, men det vill Garantibil ändra på. Tillsammans med ett antal andra aktörer ska man nu förbättra försäljning av begagnade bilar på nätet.

Garantibil är en ny e-handelsplats för att köpa och sälja begagnade bilar. Alla bilar som säljs via sajten är besiktigade och testade av rikstäckande opartiska bilprovare. De är även försedda med två års begagnad-bilgaranti och två månaders helförsäkring.

Tjänsten lanseras inte förrän under första kvartalet 2014, men i en nyemission lyckades man nyligen locka till sig 30 miljoner kronor från bland annat Industrifonden, Bonnier och privata investerare. Pengar som ska användas till marknadsintroduktion och expansion med primärt fokus på den svenska marknaden.

Annons

– Det finns utrymme på marknaden för ett bättre och modernare sätt att handla med begagnade bilar. Garantibil har en teknisk plattform med tillhörande kringtjänster som ger ett klart mervärde för både köpare och säljare, säger Malin Carlström på Industrifonden.

Hela affären görs upp via internet i vad Garantibil beskriver som en enkel och helautomatiserad process via deras e-handelsplats. Ambitionen är att erbjuda kunderna en trygg och opartisk bilaffär där det är lättare att sälja och säkrare att köpa begagnad bil.

– Årligen är det två miljoner människor som säljer eller köper en begagnad bil. Hälften av dem känner sig lurade. Så ska det inte behöva vara. Vi har skapat ett nytt, idiotsäkert sätt att sälja och köpa bil, som kommer att revolutionera begagnatmarknaden, säger Patrick Juthberg, VD på Garantibil.

Hjälper både köpare och säljare

Auktionssajten och marknadsplatsen KVD är en annan aktör som vill skapa säkrare transaktioner, och för ett år sedan lanserade de en ny tjänst för privatpersoner där företaget sköter hela bilaffären, och hjälper både köparen och säljaren genom affären.

Precis som Garantibil kollas bilen av KVD som i år har hjälpt 2 000 privatpersoner att sälja sin bil via den nya tjänsten. Förutom det säljs årligen över 23 000 bilar på nätauktion. De vanligaste bilarna är 3-5 år gamla tjänstebilar, men andelen bilar som säljs åt privatpersoner växer hela tiden.

– Enkelheten i kombination med tidsbrist och att man vill minimera risken att göra en dålig affär, gör att allt fler vänder sig till oss. Man känner sig obekväm med att träffa en främling på en parkering eller bensinstation för att lämna över sin dyraste ägodel, utan väljer istället att låta en trygg firma sköta affären och snabbt få in pengarna på sitt konto när försäljningen är klar,säger säger Mattias Forslund, Business Unit Director Car & Boat på KVD.

Källor: Press (1, 2)
 
Uppdatering:
Nyheten är uppdaterad för att reflektera att Garantibil inte är en direkt konkurrent med sidor som Blocket och Bytbil utan kommer samarbeta med dessa. Bilarna som kommer säljas hos Garantibil kommer även annonseras på Bytbil och Blocket meddelar Maluwa van den Brink, PR-ansvarig på Garantibil.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!