Ny guide hjälper företagare mot bedrägerier på nätet

I takt med att e-handeln ökar så stiger tyvärr även antalet nätbedrägerier. Därför lanseras under morgondagen Bedrägeriguiden. Ett samarbete mellan Företagarna, Polisen, .SE och Svensk Handel som ska hjälpa företagare att skydda sig mot bedragare på nätet.

Som vi berättat tidigare har id-kapning seglat upp som det vanligaste bedrägeribrottet. Under förra året drabbades 65 000 svenskar som sammanlagt blev av med 2,7 miljarder kronor. Det vanligaste är att id-kaparen beställer varor på nätet i den utsattes namn.

För att  företagare bättre ska kunna skydda sig som mot bedragare har nu Företagarna, Polisen, .SE och Svensk Handel i ett samarbete tagit fram Bedrägeriguiden. Med hjälp av Bedrägeriguiden som presenteras under morgondagen ska företagare lättare skydda sitt företag mot bedragare, nätfiffel, bluffakturor och vilseledande försäljning

Annons

– Vi har alla intresse av att bidra till att utbilda och upplysa företagare om hur de kan undvika bedrägerier på nätet och i den fysiska världen, men också om vad de kan göra om de trots allt råkat illa ut, skriver man i ett pressmeddeande.

Går genom bedragarnas metoder

I guiden tar man upp bedragarnas olika metoder, vad som kan hända och vad man som företagare ska se upp särskilt med. Tanken med guiden är bland annat att bedragarna ska inte få övertaget, utan istället ska man fokusera på vad man kan göra om man trots allt råkat illa ut.

– Internet och telefoni skapar fantastiska möjligheter för företagare och privatpersoner att interagera och göra affärer. Den här guiden handlar om myntets baksida, bedragarna som utnyttjar möjligheterna för egen vinning. I guiden tar vi upp deras metoder, vad som kan hända och vad du bör se upp med. Viktigast av allt, du får reda på dina rättigheter och hur du skyddar din verksamhet. Ta del av drabbades berättelser och gå igenom checklistorna så du kan vara säker när du använder Internet som en viktig del i ditt företagande.

Materialet kommer att läggas upp på de medverkandes hemsidor på fredag samt i Företagarnas pressrum.

– Företagare ska kunna ta del av drabbades berättelser och gå igenom checklistorna så behöver du inte vara rädd för att använda Internet som en viktig del i ditt företagande.

Källa: Press

Annons
Annons