Ny skattelag för E-handlare i USA snart verklighet

Nu ser det ut som att e-handlare i alla amerikanska stater måste ta ut försäljningsskatt. I nästa vecka kan den amerikanska senaten rösta genom ett lagförslag som tvingar landets nätbutiker att lägga till moms på sina försäljningar.

Den amerikanska senaten gör sig nu redo att rösta om en landsomfattande skattelag för näthandeln. Skulle lagförslaget som kallas, Marketplace Fairness Act of 2013, röstas igenom innebär det att alla stater i USA kan kräva att e-handlare ska betala moms på sin försäljning, oavsett om de har en fysisk närvaro i staten.

För tillfället är det inte många av nätbutikerna i USA som lägger till moms på sina priser, i stället är det upp till köparen att uppskatta hur mycket de handlat för på nätet och sedan deklarera det i sin deklaration. Något som knappast sker i någon större utsträckning och som enligt många gett landets e-handlare en orättvis fördel.

Annons

Amazon svängde i frågan

Föga förvånande har landets största e-handlare Amazon varit det stora målet med den nya skattelagen. Nätgiganten var först emot lagförslaget och hotade att stänga ner distributionscentraler i flera stater för att slippa betala moms i dessa. Lagförslaget då gällde helt enkelt bara om e-handlaren hade en fysisk närvaro i staten.

Men 2011 svängde Amazon i frågan och började i stället samarbeta för en federal lag som skulle tillämpas lika i alla stater över hela landet. Anledningen är att man anade att lagen skulle komma förr eller senare och då såg man hellre en gemensam skattelag för hela landet, och inte en mängd olika statliga regler. Amazon håller också på att bygga ut sin service för snabba leveranser, något som också gör det svårare att fly omsättningsskatten helt.

I slutet av förra året kom det en ny lag som tvingade e-handlare att lägga till moms på beställningar som levereras till de åtta delstaterna, Kalifornien, Kansas, Kentucky, New York, North Dakota, Pennsylvania, Texas och Washington. Nu ser det ut som att det kan bli verklighet över hela USA.

Källa: The Verge

Annons