Nya pandemilagen kan sätta hårdare press på handeln

"Det handlar om nedstängning".

Den 10 januari kan läget bli än tuffare för både butiker och gallerior. Då är nämligen regeringens tillfälliga pandemilag tänkt att träda i kraft. En lag som ger både regeringen och myndigheter befogenheter att fatta beslut om begränsande åtgärder för olika verksamheter.

Det handlar om nedstängning av butiker, kollektivtrafik, shoppingcenter eller annan verksamhet som omfattas av lagen, säger socialminister Lena Hallengren (S) på regeringens presskonferens.

Annons

Nu ska regeringen skicka ut ett förslag på remiss om åtgärder för att få bukt med smittspridningen. De verksamheter som inte följer besluten kan drabbas av böter.

Det första steget omfattar rättsligt bindande regler för butiker, köpcenter, varuhus, samt gym och sportanläggningar, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Regeringen bedömer fortfarande läget som allvarligt och hoppas att med sina nya befogenheter kunna stävja stormen en gång för alla.

Vi förbereder det som vi ser är det mest aktuella och nödvändiga. Vi har en situation idag där vi ser en hög smittspridning. Den ökar inte i samma takt, men är fortfarande för hög, säger Lena Hallengren.

Annons