Nytt krispaket till företagen – får låna 75 miljoner

"Statlig företagsakut".

500 miljarder i företagsstöd via bankerna. Det är en av de åtgärder som regeringen hittills har presenterat för att minska de negativa effekterna av coronavirusets framfart. Förslaget har dock kritiserats för att bara gynna stora företag, och flera bedömare har den senaste tiden uttryckt att de vill se mer insatser för de mindre bolagen. Något som också har uppmärksammats från regeringen, som bland annat gick in och ändrade i reglerna för korttidspermittering.

LÄS ÄVEN: Miljardpaket till företagen: "Syftet är att rädda svenska jobb"

Annons

Och nu kommer ett nytt krispaket som riktar sig speciellt till små och medelstora företag. I ett pressmeddelande skriver regeringen att man ska inrätta en "statlig företagsakut", som går ut på att staten garanterar 70 procent av de nya banklånen till företag som drabbats av virusets.

Lånegarantin riktar sig primärt till små och medelstora företag, men det finns ingen formell begränsning på företagsstorlek för att kunna delta i programmet. Regeringen förväntar sig att de garanterade lånen inte används för bonusar och rörliga ersättningar till ledande befattningshavare eller vinstuttagande annat än sådant som kan jämställas med ett normalt löneuttag, skriver Alibaba i ett pressmeddelande.

Som regel får varje företag låna max 75 miljoner kronor, även om det blir möjligt att göra undantag. Regeringen tar beslut i ärendet i dag och förväntar sig ett snabbt beslut i riksdagen. Företag som vill använda sig av de nya garanterade lånen kan göra det genom att vända sig till sin bank.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!