Nytt verktyg för att testa din nätbutik

Vi har fått nys om ett nytt verktyg som skall hjälpa e-handlare att göra sina nätbutiker mycket smidigare för kunderna. Det handlar om användbarhet eller usability som det heter på engelska.

Den nya tjänsten finns på Tweaky.se och skall vara en svensk version av UserTesting.com, som fått positiv kritik ifrån usuability-nördar. Vi måste dock säga att Tweaky ser lite mer användbar ut, med en snyggare sida.

Annons

– Vi såg det stora intresset i USA och kunde knappt förstå hur det inte kunde vara introducerat i Sverige ännu säger Oscar Eidering, marknadschef på Tweaky.

Vad gör dessa tjänster

De samlar på sig testpersoner som sedan sitter och väntar på att få göra olika tester på hemsidor. Den som köper testet får i slutänden en video av testpersonens skärm i kombination med deras tal. Tweaky hjälper dig att skapa ett test, där du fyller i olika uppdrag, och sedan fixar de någon som utför dem. Testpersonerna sitter sedan och berättar vad de gör medan de utför dina uppdrag. De skriver även en liten rapport i slutet.

På detta sätt skall man kunna lokalisera problem och svårigheter som man själv, som e-handlare, kanske inte ser i sin egen nätbutik.

Det vi läser om UserTesting.com är att dessa tjänster inte ersätter riktiga användbarhetstester, men att de är ett perfekt komplement. Dessa webbaserade användbarhetstester skall dock vara guld värda, för de som inte har råd att utföra större tester, eftersom de ändå hittar majoriteten av problemen på sidan.

Hur bra är kvalitén

Oscar Eidering på Tweaky meddelar att priset på det vanligaste testet, med fem testpersoner, ligger på 3900 kr. Ett sådant test skall enligt Oscar hitta 80 procent av huvudproblemen i det flöde man testar, t.ex. kassan. Tweaky sägs just nu skriva på avtal med ett par stora svenska e-handelsföretag men tjänsten skall vara prissatt även för de mindre e-handlarna.

Annons

En fråga vi ställer oss är givetvis vilken kvalité det är på testpersonerna och hur bra själva rapporten efter testet blir. När vi letar recensioner på tjänsten UserTesting.com finner vi dock bara positiva kommentarer gällande testpersonernas utförande. Dessa tjänster verkar alltså fungera och testpersonerna får givetvis betalt. Tweaky ger dem 100kr per test om testet inte reklameras. Det är nämligen så att om du inte är nöjd med testet så kan du reklamera det och få pengarna tillbaka.

Det verkar helt enkelt vara en trevlig tjänst där man använder Internet för att dra ner på kostnaderna. Vi kan i alla fall inte hitta några problem och är man inte nöjd är det bara att be om pengarna tillbaka. Vår gissning är att folk lätt blir beroende av dessa tester. Ni finner en presentationsvideo av tjänsten här på deras hemsida, i vilken Nelly.com får hjälp med användbarheten.

 

Källa: press

Annons