Ökat hot och våld i handeln: “Tiden för fina ord är förbi”

“Nattsvarta siffror”.

Svensk Handel rapporterar idag statistiken från Trygghetsbarometern för första kvartalet. En rapport som bland annat tittar på saker som stöld och hot inom handeln. Och det sägs inte vara någon positiv utveckling som sker.

Det är nattsvarta siffror som vi nu presenterar. Vi befinner oss nu i en situation där brott har blivit vardagsmat för handlare och deras anställda, och väldigt lite talar för att situationen kommer att bli bättre på kort sikt, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

Annons

Över hälften av alla butiker är numera drabbade av olika typer av hot.

Andelen butiker som utsatts för antingen stöld, ringa stöld, hot eller våld i samband med stöld, inbrott, hotfullt beteende eller blivit utsatta för bedrägeriförsök, blev under det första kvartalet 52 procent, vilken är en ökning jämfört med föregående kvartal, då siffran var 45 procent, skriver Svensk Handel.

Det vanligaste problemet ska vara stölder av olika slag. Enligt Svensk Handels uppgifter stjäls det för över 8,5 miljarder kronor varje år.

Egentligen är vi inte särskilt förvånade över den kraftiga ökningen av stölder. Vi får varje dag in samtal från förtvivlade handlare som trots diverse säkerhetslösningar ser hur stölderna bara fortsätter, säger Nina Jelver.

Annons