”Om bedrägerierna fortsätter öka kommer det här bli ännu viktigare för e-handlare”

Hur kan små och medelstora e-handlare visa kunderna att de shoppar på en säker sajt? För modeföretaget Cellbes of Sweden blev Svensk Handels certifikat Trygg E-handel en viktig nyckel i tillväxtresan. “Certifikatet är en av sakerna som visar nya kunder att vi är en reko e-handel”, säger Mimi Darin, bolagets kommersiella chef.

Ett inkluderande mode, som passar alla kvinnor. Det är mottot för modeföretaget Cellbes of Sweden som grundades i Borås för 70 år sedan. I dag har de en trogen kundbas och verksamhet i nio europeiska länder. Men jämfört med modevärldens e-handelsgiganter är de fortfarande en liten spelare och att förtjäna nya kunders förtroende är därför A och O i verksamheten.

”Som e-handlare är det dyrt att skaffa nya kunder. Att få dem att känna trygghet och sedan bli återkommande kunder är den svåraste delen. Där kan ett certifikat som Trygg E-handel ha en stor betydelse för små och mellanstora spelare, eftersom det visar att e-handeln är säker även om kännedomen inte är den största”, säger Mimi Darin.

”Juridisk support från Trygg E-handel blir en trygghet för oss”

Hon lyfter hur bedrägerierna blir alltmer utbredda och att dagens kunder ständigt letar efter kännetecken som visar att en sajt är okej.

”Tyvärr är det kopplat till att det finns många oseriösa spelare. Om bedrägerierna fortsätter att öka kommer Trygg E-handelcertifikatet att bli ännu viktigare för e-handlare”, säger hon.

Förutom att Trygg E-handel skickar en signal till kunderna skänker det även en trygghet internt på Cellbes of Sweden, eftersom certifikatet visar att sajten efterlever de juridiska krav som ständigt uppdateras för e-handlare.

”Regelverken kan ofta vara svåra att förstå, och för ett bolag på vår nivå måste väldigt mycket vara okomplicerat för att verksamheten ska kunna rulla på. Att vi kan få juridisk support från Trygg E-handel – så vi kan ta rätt beslut i viktiga frågor – blir en trygghet för oss.”

Hon tror att liknande certifikat kommer bli allt viktigare för e-handlare i framtiden, när kunderna blir allt kräsnare kring vilka de ger sina pengar till.

”Just nu handlar det mesta om att inte vara kortsiktig i det man gör. Pålitlighet, hållbarhet och spårbarhet är alla saker som konsumenterna kräver mer och mer. Allt ska vara transparent idag och då är sådana här certifikat en viktig del i att man vågar trycka på köpknappen. Jag tror absolut att det kommer påverka tillväxten för mindre bolag framöver.”

”Vi vill att anslutna företag ska kunna fokusera på att sälja”

I dag finns det 562 e-handlare i Sverige som är anslutna till Trygg E-handel och upplever fördelarna som certifikatet innebär. Processen att ansluta sig tar mellan 2-4 veckor och innebär en genomlysning av företagets sajt. Något som uppskattas av många enligt Anne Bardeman, chef över företagsrådgivningen på Svensk handel.

”Vi vill att våra anslutna företag ska kunna fokusera på att sälja, därför hjälper vi dem med allt det juridiska som certifikatet innebär. Vi utvecklar och uppdaterar ständigt Trygg E-handel efter rådande lagstiftning. Det innebär att sajterna kan vara trygga i att de lever upp till de allt hårdare kraven som ställs. Certifierade bolag får även en timme gratis rådgivning hos en av våra jurister, som kan användas till vilken fråga som helst i bolaget”, berättar hon.

Tre skäl att ansluta sig till Trygg E-handel - enligt Anne Bardeman:

  • Bekräftar att ni håller en hög standard. Inget bolag har klarat certifieringen på första försöket. Att genomgå processen innebär att sajten på alla sätt lever upp till de juridiska kraven som ställs. Det blir med andra ord en kvalitetsstämpel för hela verksamheten.
  • Minska risken för konflikter med kunder. Dagens konsumenter är långt ifrån lojala och överger gärna ett företag efter en dålig upplevelse. Genom Trygg E-handel är villkoren och kraven tydliga både för kund och företaget, gällande allt från köpvillkor och hantering av personuppgifter till ångerrätt och returer.
  • Undvik onödiga viten. Lagarna kring e-handel förändras idag snabbt och för att stävja oseriösa aktörer blir det allt vanligare med böter vid överträdelser. Certifikatet Trygg E-handel innebär att ni alltid följer de senaste lagarna och reglerna.

Läs mer om Trygg E-handel och anslut er här!