Oro i världen påverkar inte lusten – slår nytt försäljningsrekord

"Lika normalt som att köpa mjölk".

Försäljningen av sexleksaker har ökar i sommarvärmen. Det verkar som att vi svenskar har gjort mer än att äta glass och njuta av solen under juni och juli. Försäljningen  har ökat glatt under sommaren, trots inflation och ökad reslust.

Försäljningen av sexleksaker på Nordeuropas största sexbutik online, Sinful, har ökat med 8 procent jämfört med samma period i fjol.

Annons

Att försäljningen ökar på sommaren är inte onormalt hos Sinful, men siffrorna är ändå överraskande under 2022 när inflationen gjort vardagen betydligt dyrare för svenskarna och där fler fått en ökad reslust efter corona-åren, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Sexologen, Maj Wismann, menar dock att uppgången har en enkel förklaring.

Många upplever att semester, värme och avkoppling gör något bra för deras lust. Det finns mer tid för varandra och man får extra energi till att göra något bra för sin relation. Den extra energin på sommaren kan också göra att du blir mer kreativ och i det sammanhanget får dig att vilja köpa sexleksaker.

Försäljningssiffrorna från Sinful gäller alla nätbutiker. Ökningen i Sverige i juli 2022 är 5,4 procent över omsättningen samma månad förra året.

Sexleksaker har blivit lika normala som mjölk

Inflationen i Sverige har tagit det största hoppet på många år och det har fått märkbara konsekvenser för svenska konsumenter som plötsligt måste betala betydligt mer pengar för dagligvaror, bränsle och el.

Men varför väljer inte då konsumenterna att klara sig utan sexleksaker när vardagen blir dyrare? Den danske konsumentexperten och föreläsaren vid Dania Academy, Ole Storm Jørgensen, har en tanke om det.

Det har skett en utveckling i området de senaste 10-15 åren. Vi har blivit mer sexuellt frigjorda och vi har blivit bättre på att prata med varandra om sex och livet tillsammans, sexleksaker har nästan blivit lika normalt som att köpa en liter mjölk.

Enligt Ole  kan valet av sexleksaker också kopplas till hälsa och välbefinnande:

Annons

Vi har successivt blivit så hälsomedvetna idag att vi inte vill riskera vår hälsa bara sådär, även om priserna stiger. Och till hälsa idag ingår också ett hälsosamt och aktivt sexliv, där många använder apparater och sexleksaker i vardagen.

Sexuell lust i en osäker värld

Det är lätt att bli orolig och på dåligt humör när man ser och hör nyheter hemifrån och utomlands. Det finns tillräckligt med krig, olyckor och katastrofer att hantera och detta kan påverka vår sexlust, säger Maj Wismann.

Men med så mycket otrygghet och osäkerhet i världen är det viktigt att också fokusera på de saker i vardagen som vi själva kan styra och påverka.
Som vanligt par kan man inte ändra bensinpriserna, men det går att vända fokus mot närheten, relationen och intimiteten, precis som vi också själva kan bestämma vad vi lägger i varukorgen både i snabbköpet och online, fortsätter hon.

Ole Storm Jørgensen, har också en tanke om hur de många osäkerheterna i världen påverkar vår lust.

Historiskt har vi sett att vi närmar oss varandra när det är krig och kriser runt omkring oss. När yttre förhållanden blir svåra att förstå och hantera kan det motivera oss att stanna upp och fundera över vad som är viktigt för oss i livet. Här kommer många att komma fram till att de vill prioritera närhet och intimitet och sin relation, och det talar för att det inte är ett populärt val att ta bort köpet av sexleksaker från den dagliga ekonomin.

Annons