Otillåtna munskydd kan säljas i Sverige – ”kan inte kontrollera allt”

Varning från tullen.

Nästan sju miljoner munskydd och andra sjukvårdsprodukter som bedömdes som osäkra stoppades av Tullverket förra året. Det framgår av Tullverkets årsredovisning som har lämnats in till regeringen.

Enligt myndigheten innebär siffrorna en massiv ökning jämfört med året innan.

Annons

Året innan, 2019, stoppade vi totalt 51 000 produkter inom alla kategorier. Så det har varit en rejäl ökning, säger Anna-Lena Heinänen, biträdande avdelningschef på Tullverkets kontrollavdelning, i ett pressmeddelande.

De sju miljoner produkter som stoppades skickades sedan vidare till andra myndigheter för fler kontroller. En majoritet av varorna bedömdes slutligen som säkra, även om 330 000 artiklar fick importförbud.

Främst var det produkter kopplade till pandemin som hindrades från att komma ut på marknaden, som visir, munskydd, testkit, skyddshandskar och annan skyddsutrustning. Av dessa förstördes drygt 225 000 artiklar, nästan allt var olika sorters munskydd och masker som inte uppfyllde säkerhetskraven, skriver Tullverket.

"Risken finns alltid"

Men trots att Tullverket alltså hellre verkar stoppa för mycket än för lite, finns det en risk för att otillåtna munskydd och andra varor har passerat kontrollerna och gått vidare ut i handeln.

Vi kontrollerar ju försändelser som vi av någon anledning misstänker inte vara korrekt, det kan vara alltifrån felaktigt värde till varor som inte får komma in i vårt land. Vi har precis som det står i pressmeddelandet stoppat mer felaktiga produkter än någonsin och detta är ju bland annat kopplat till Covid-19, om det är alla felaktiga produkter har jag svårt att svara på, säger Anna-Lena Heinänen till Ehandel.

Vi kan inte kontrollera allt, risken att något kommit in som inte bör ha kommit in finns alltid. Därför har samarbetet med samverkansmyndigheterna varit oerhört viktigt, då en vara kan stoppas även efter att den kommit in, då inte av oss.

Vad händer med de produkter som blir omhändertagna? Blir importören ersatt på något sätt?

Beroende på beslut så kan de antingen förstöras eller återexporteras. Om möjlighet till återexport finns så får importören ta detta med sin leverantör. Det är inget som vi ersätter på något vis.

Annons

LÄS ÄVEN: Farliga ämnen upptäckte - små e-handlare pekas ut

Annons