Outnet bekräftar det många gissat, Postförskott faller som en sten

Nätbutiken Outnet har jämfört användningen av olika betalsätt i deras butik. Mer exakt handlar det om en jämförelse mellan de fyra första månaderna 2009 jämfört med samma period 2011.

Outnet som säger sig ha haft marknadens bredaste utbud av betalningsalternativ under flera år bör ha ett bra underlag för en sådan här undersökning. Stefan Gustafsson, VD på Outnet, börjar med att bekräfta något som många gissat:

Annons

-Inte helt oväntat så har postförskott tappat en del mark. Postförskott är ett gammalt sätt att betala och i takt med att kunderna vänjer sig vid näthandel och andra betalningsalternativ så minskar postförskotten. 2009 valde nästan 12% av kunderna att betala med postförskott och 2011 var motsvarande siffra drygt 7%, en minskning med nästan 40%.

Det går alltså dåligt för postförskott vilket många e-handlare förutspått. En sak som förvånar Outnet, gällande deras undersökning, är dock att en annan betalmetod har ökat ifrån 16 till 20 procent under denna period. Stefan Gustafsson har följande att säga om detta:

-Lite mer överraskande är väl att direktbetalning bank ökar som betalningssätt. Vi tror att det hänger samman med att kunderna blivit vana vid att hantera sina bankdosor i takt med att 3D Secure blivit standard i Sverige. När man är van vid 3D Secure så framstår direktbetalning bank som ett enkelt sätt att betala på. För oss har andelen som väljer att betala via sin bank ökat från drygt 16% till drygt 20%, vilket motsvarar 25% ökning. Vi har i många år erbjudit direktbetalning via de fyra stora svenska bankerna.

För oss på Ehandel.se är detta inte lika överraskande. Vi förstår inte riktigt kunder som väljer detta betalsätt men vi vet sedan innan att direktbetalning till bank är populärt i många länder, t.ex. Tyskland.

Lägre snittorder med kortbetalning?

Samtidigt som kortbetalningar har blivit mer komplicerade, i och med tekniker som 3D-secure, konstaterar Outnet att faktura och delbetalningar har ökat i omfattning. De har fått se en ökning med 5 procent på faktura/delbetalning och denna betalmetod står idag för 26 procent av det totala. 

Kortbetalningarna har sjunkigt lite sedan 2009 för Outnet. De står idag för 46 procent av alla betalningar på sidan. Det intressanta är dock att snittordervärdet har sjunkigt för denna betalmetod. Gällande alla andra betalmetoder har snittordern ökat men alltså inte på de order som betalats med kort. Den betalmetod med högsta snittorder är inte oväntat faktura.

Annons

Outnet avslutar med att meddela att de har fyrdubblat antal transaktioner sedan 2009, något som säkert kan påverka statistiken.

Källa (press)

Annons