Överlevnadsbutiken under press: “Tjugo gånger fler beställningar”

“Läkemedelsverket bad oss att sluta”.

De senaste dagarna har det hamstrats jodtabletter, något som rapporterats nationellt i media. Det är uppenbarligen många som känner sig oroliga inför det världspolitiska läget och nu bunkrar upp med olika produkter som man anser sig behöva.

"Kommer att ta över en vecka"

Detta fick oss att tänka på Överlevnadsbutiken.se och deras utbud av krisberedskapsvaror. Vi kontaktade grundaren Fredrik Qvarnström och tog bland annat upp detta med jodtabletter, då e-handeln i fråga faktiskt varnar direkt på sin framsida om att de inte har några jodtabletter.

Annons

Det var flera som ringde och frågade om jodtabletter häromdagen, så vi lade in ett meddelande på sajten. Vi hade för länge sedan jodtabletter i sortimentet, men Läkemedelsverket sa åt oss att sluta med det eftersom vi inte är registrerade som apotek, säger Fredrik Qvarnström till Ehandel.

Hur går det för e-handeln?

Vi har en jätterush just nu. Det har varit ganska högt tryck hela våren. Men i torsdags kom det tjugo gånger så många beställningar som en vanlig dag. Sedan dess har det legat nästan lika högt, trots att det mesta är slut på hyllorna. Det kommer att ta över en vecka innan vi har jobbat oss igenom alla beställningar, säger Fredrik Qvarnström.

Vi gissar att det är kriget som ligger bakom ordertrycket nu, men ni har alltså även haft högt tryck tidigare?

Det kom framför allt en rush i försäljningen i mitten av januari när Ryssland började hota med krig. Och sedan dess har det legat på en högre nivå än vanligt.

Vad är det folk köper?

Vattenreningsfilter, men även vevradio, frystorkad mat och färdigpackade överlevnadskit sålde slut fort. Vattenreningsfilter verkar vara slut hos alla tillverkare, men det flesta andra varor ser vi ut att kunna fylla på med, säger Fredrik Qvarnström.

LÄS ÄVEN: Efter krigsutbrottet: Vevradios och stormkök trendar – “Mest extrema jag sett”

Annons

Annons