Paketterminaler nästa steg för E-handeln i Singapore

Snart kan Singapores invånare välja att få sina inköp gjorda på nätet levererade till närliggande paketterminaler. Singapore Post kommer att i ett försök introducera paketterminaler på olika platser runt om på ön i början av 2013.

E-handeln har växt explosionsartat i Singapore, något som lett till att Singapore Post i ett försök introducerar paketterminaler på olika platser runt om på ön i början av 2013. Under försökstiden kommer man att placera ut fem stycken på lättillgängliga platser och om det slår väl ut kan det bli tal om ytterligare ett dussintal.

Varje paketterminal kommer att bli cirka 14 kvadratmeter stor och kommer att rymma omkring 120 skåp i olika storlekar. Kunderna kommer att kunna hämta sina paket 24 timmar om dygnet utan extra kostnad genom att ange en kod som de fått via e-post eller SMS.

Annons

– Eftersom de flesta inte är hemma på dagen för att ta emot sina paket så erbjuder detta en större flexibilitet och bekvämlighet. Man kan själv hämta när det passar och slipper sitta hemma och vänta på paketet, säger Patsie Tan, talesman för SingPost.

Efterfrågan finns även i London

Vi har tidigare skrivit om Amazons ”postbox-automater” som sakta men säkert breder ut sig, och även den nystartade konkurrenten BufferBox. Skillnaden här verkar vara att det inte bara är skåp utplacerade på olika ställen där kunder kan hämta sina paket.

Det här ska i stället röra sig om helt dedikerade lokaler som har öppet dygnet runt. Och det är inte bara i Singapore som detta är aktuellt, det har gett ringar på vattnet. Även i London ökar efterfrågan för ett liknande system.

I London är ofta vanliga postterminaler belägna vid icke-centrala lägen, något som innebär att stadens invånare ofta måste ta en omväg för att hämta sina paket, något som kostar både tid och pengar.

Branschanalytiker kommer att titta på experimentet i Singapore och dra paralleller till situationen i Storbritannien. Men det finns de som redan är säkra på att distributörer som kan erbjuda liknande terminaler har en stor chans att blomstra eftersom e-handeln i landet fortsätter att öka. Många tror även att paketterminaler kommer att explodera på samma sätt som e-handeln gjort de senaste sex åren.

 

Källa: HITC, Post & Parcel (1, 2)

Annons

Annons