Paketvolymerna raketökar i e-handeln – ”billigare varor”

Allt fler väljer leverans fram till dörr och nobbar ombud.

Det mesta har som bekant blivit dyrare det senaste året. Samtidigt har antalet konkurser ökat kraftigt i e-handelsbranschen.

Men nu visar Transportföretagens Paketindex att det fortfarande skickas många e-handelspaket i Sverige. Under årets andra kvartal ökade den totala paketvolymen med 7,4 procent, jämfört med motsvarande period året innan. Paketvolymen växte därmed mer än försäljningen i e-handeln.

Annons

Fler – men billigare varor

Slutsatsen är att konsumenterna nu handlar fler, men billigare varor på nätet. Det visar Transportföretagens senaste Paketindex. Totalt skickades det 52,2 miljoner e-handelspaket från e-handlare till privatpersoner. En halv miljon av dessa paket utgjordes av större försändelser.

Vi ser att fler försändelser skickas jämfört med hur e-handelsförsäljningen ökar. Det här indikerar att konsumenterna handlar fler, men billigare varor. I sig är det ingenting konstigt med tanke på den höga inflationen i landet och att många svenskar tvingas till att spara in på sin konsumtion, kommenterar Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

Lätta lastbilar vanligast

Även andelen utlandspaket ökade under andra kvartalet med 1,8 procent. Sedan årsskiftet rör det sig om en uppgång på 5,2 procent i det här fallet. Antalet hemleveranser var under Q2 upp med 16,4 procent. Samtidigt minskade leveranser till utlämningsställen med 2,4 procent. Paketindex visar också att det är lätta lastbilar som kör de flesta frakterna.

Annons