Pandemin inte något stort bakslag: “Ökat så mycket som 10 procent”

"Presenterar nya utmaningar".

Fraktjätten DHL bjuder nu på en lite roligare läsning än den senaste tidens rapporter. DHL har nämligen tagit ett större perspektiv och tittat på den globala handeln i sin rapport DHL Trade Growth Atlas, som tagits fram tillsammans med NYU Stern School of Business, och den täcker hela 173 länder.

Vårt mål är att DHL Trade Growth Atlas ska bli en viktig källa för att förstå och navigera förändringar i det globala handelslandskapet. Handel kommer alltid att förbli en viktig drivkraft för välstånd – som det har varit i århundraden, säger John Pearson, global vd för DHL Express.

Annons

Så vad har man kommit fram till. Jo, bland annat så visar rapporten att pandemin inte varit något stort bakslag för den globala handeln. Enligt undersökningen så har internationell varuhandel ökat så mycket som 10 procent över prepandemiska nivåer. Detta trots betydande flaskhalsar inom utbud som begränsat ytterligare tillväxt, meddelar DHL.

Handelslandskapet förändras och presenterar nya utmaningar, men den här rapporten motbevisar starkt förutsägelser om en stor reträtt från global handel, säger Steven Altman, Senior Research Scholar och chef för DHL Initiative on Globalization vid NYU Sterns Center for the Future of Management.

Utsikterna för framtida handelstillväxt sägs samtidigt vara “förvånansvärt positiva”, trots krig och elände i vissa delar av världen.

På grund av kriget i Ukraina har prognoserna för handelstillväxten nedgraderats, men handeln förväntas fortfarande växa något snabbare under 2022 och 2023 än den gjorde under förra decenniet, skriver DHL.

Sedan tidigare vet vi att e-handeln växte rejält under pandemin och enligt DHL så pekar prognoserna på en fortsatt stark internationell e-handelstillväxt.

Handelstillväxten är spridd över ett större antal länder: Kina stod för en fjärdedel av handelstillväxten de senaste åren och spås fortsätta ha den största tillväxten, men dess andel kommer sannolikt att minska med hälften, till 13 procent, konstaterar DHL.

De länder som är en del av rapporten sägs utgöra mer än 99 procent av världshandeln, BNP och befolkningen. Här kan man läsa rapporten i sin helhet.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!