Parets e-handel omsätter miljoner: ”Vi är nog lite udda”

Har fyllt 60 respektive 72 - nu storsatsar de på egna e-handeln.

Evelyn Blom är en civilingenjör som är specialiserad på kärnkraft och hennes make Anders Blom är byggnadsingenjör, ekonom och detaljhandelsexpert som tidigare utfört konsultuppdrag åt butikskedjor och leverantörer i  Sverige och en handfull andra länder.

För sju år sedan gick Anders i pension och valde då att omskola sig till webbdesigner. I samma veva blev han en del av Neonela Kitchen, e-handelsföretaget som Evelyn startade för tio år sedan. Paret säljer måttbeställda rostfria diskbänkar och förra året uppgick omsättningen till 3,8 miljoner kronor. Samtidigt gjorde företaget ett resultat före skatt på 84 000 kronor. Åren innan låg omsättningen snäppet högre, men som många andra har Neonela Kitchen drabbats av coronapandemin.

Annons

Omsättningsminskningen började innan corona men förstärktes under pandemin. Orsaken var stora problem med fraktskador på leveranser till främst Tyskland som gjorde att vi periodvis var tvungna att införa säljstopp. Vi hade sedan några år haft en bra tillväxt i tysktalande länder men i januari i år gav vi upp all försäljning utanför Sverige. Den stod då för cirka 30 procent av omsättningen och på sikt skulle den stå för en ännu större del. Det innebär att försäljningen i år slutar på strax över 3 miljoner, berättar Anders Blom.

"Under pandemin stämmer inga kurvor"

Omsättningen påverkade försäljningen negativt även på hemmaplan i Sverige.

I början av pandemin tog vi bort eller minimerade alla omkostnader och sänkte lönerna för att ha en buffert om försäljningen skulle sjunka extremt mycket. Det gjorde den inte. Men försäljningen varierar på ett sätt som vi inte sett tidigare. Vi har mycket bra historiska data som gör att vi normalt kan förutse försäljningsvariationer exakt både avseende tid och nivå. Men under pandemin stämmer inga kurvor längre. Varken upp- eller nedgångar stämmer tidsmässigt med tidigare år.

Utöver lite hjälp från en bokföringsbyrå gör Anders och Evelyn Blom allt jobb i företaget själva. Evelyn tar hand om kontakten med kunder och leverantörer och är dessutom den som konstruerar alla diskbänkar. Många kunder ritar sina diskbänkar själva och då ser Evelyn Blom till att allt blir rätt.

Många diskbänkar kräver många och långa kundkontakter innan designen är klar. Inget går att ändra när bänken börjar produceras. Det måste bli rätt från början.

Lönsamma och skuldfria

Anders Blom å sin sida är den som har byggt företagets hemsida, som i dagsläget har över 200 undersidor. Något som blev möjligt tack vare utbildningen han gick efter sin pensionering.

I dag jobbar jag med att utveckla och underhålla alla sidor så de är informativa, funktionella, SEO-anpassade och någorlunda inspirerande. Inte alltid lätt då det är mycket teknik inblandad.

Neonela Design grundades 2010 som en enskild firma. 2016 blev företaget ett aktiebolag med namnet Neonela Kitchen. Efter en del satsningar utomlands är fokus numera återigen att sälja till den svenska marknaden. Företaget samarbetar med fabriker i Sverige, Finland och Tyskland. Diskbänkarna skickas direkt till konsumenterna när de är färdigbyggda, något som brukar ta cirka tre veckor.

Annons

Även om det finns en rad butiker inom kökssegmentet som är verksamma på den svenska marknaden, tycker sig duon bakom Neonela Kitchen ha hittat en egen nisch. Och enligt Anders Blom sticker de inte bara ut när det kommer till företagets sortiment.

Vi är nog lite udda även med tanke på att vi i vår ålder på 60 respektive 72 år driver en webbutik som dessutom har varit någorlunda lönsam och skuldfri alla år.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!