Peer to peer-lån skapar nya möjligheter för E-handlare

Nu slipper du gå till banken, både för att låna och spara pengar. På marknadsplatsen Toborrow möts företag som vill låna pengar, och sparare som vill öka sin avkastning. Utan mellanhänder kan sparare satsa kapital via lån till flera olika företag med valfri ränta.

Att övertyga banken om ett lån som ny företagare kan vara svårt, särskilt om man huserar på nätet. Men det finns hjälp att få. Inför julen 2012 gick Amazon ut med ett erbjudande där de lånade ut pengar till säljare på marknadsplatsen som vill se till att vara väl förberedda.

Även Rocket Internets grundare, Bröderna Samwer, hjälper e-handlare via Iwoca. Ett företag baserat i Storbritannien som erbjuder korttidslån till e-handlare som säljer på Ebay, Amazon och andra liknande plattformar. Nu finns det även en svensk aktör på marknaden.

Annons

Marknadsplats för lån

Toborrow är en ny marknadsplats för företagslån som samlar långivare och ansluter dem till små och medelstora företag i behov av finansiering. Peer to peer-modellen/marketplace lending som fenomenet kallas internationellt, är relativt nytt i Sverige men är stort internationellt, och ses som en del av de företag som håller på att förnya finansvärlden.

Sedan lanseringen har flera e-handelsföretag valt att låna via Toborrow för att lösa sina säsongsbetonade likviditetsutmaningar. Som till exempel sportklädesföretaget Dcore och Butik21.com, en nätbutik specialiserad på försäljning av stödstrumpor och fotvårdsprodukter.

– Flera företag som söker lån hos oss är e-handelsföretag. Många har säsongsbetonade ordrar och behöver lösa problem med likviditet för att kunna växa. Toborrow är då ett enkelt och tryggt alternativ till bankerna som blivit allt mer restriktiva när det gäller lån till mindre företag, säger Sofie Lundström från Toborrow.

Transparent låneprocess

För att ansöka om ett lån måste man ha ett svenskt aktiebolag och omsätta över 1 miljon kronor, man måste också ha ett godkänt kreditbetyg. Sedan är det bara att registrera sig och lägga upp en presentation av företaget och beloppet man vill låna, låneperiod och amortering.

Efter det kan företagen följa processen likt ett projekt på Kickstarter. Långivare, både privata och företag, kan utan mellanhänder satsa kapital via lån till flera olika företag med valfri ränta. Företag lånar oftast av ett flertal sparare till de sammanlagt lägsta räntor som bjuds. När affären är klar återbetalar företaget kvartalsvis till spararna.

Ett av de e-handelsföretag som valt att låna via Toborrow för att möta sin ökade efterfrågan är sportstrumpvarumärket Gococo som säljer via egen webbshop och återförsäljare i sju europeiska länder.

Annons

– Som ett mindre företag med stark tillväxt, utan externa finansiärer brottas vi ständigt med likviditeten. Att låna via Toborrow har gett oss möjligheten att växa och känna trygghet. Låneprocessen var enkel och transparent och det var väldigt roligt att se att så många ville låna ut och vara delaktiga i vårt företag, säger Linnea Wennergren, medgrundare av Gococo.Källa: Press

Annons