Piratkopior för miljarder – man gripen efter flerårig svindel

Sålde på Amazon och Ebay.

En man i USA har häktats efter att i flera år sålt piratkopior av dyra nätverksprodukter på olika online-marknadsplatser, detta rapporterar Reuters. Originaltillverkare Cisco Systems har tydligen vid flertalet tillfällen försökt stoppa mannen men då fått fejkade dokument tillbaka som skulle visa på äkta inköpsorder.

Enligt åtalet så har mannen omsatt runt 100 miljoner dollar, eller en miljard kronor, och han ska ha köpt in piratprodukterna för en procent av vad originalen kostade. Piratversionerna av Cisco-produkterna har uppenbarligen varit billiga att importera och sälja.

Annons

Platsen för bedrägerierna sägs vara flera olika butiksfronter på exempelvis Amazon och Ebay. Där båda marknadsplatserna under flera år fått jaga och ta ner dessa piratbutiker för “Cisco-produkter”.

Det kanske mest anmärkningsvärda är att bedrägeriet ska ha pågått från 2013 till 2022 utan att mannen alltså åkt fast. Tiotusentals produkter ska ha sålts och om de hade varit äkta så beräknas värdet till över en miljard dollar.

Mannen åtalas nu för totalt 11 olika brott i samband med det mångåriga bedrägeriet.

Annons