Populära Lyko-chefen lämnar: ”E-handelns bästa logistik”

Nu vill hon bli styrelseproffs – och sedan kanske lärare också.

I veckan stod det klart att Vansbros stolthet, e-handlaren Lyko, tappar en av sina mest omtyckta, mångåriga och framstående chefer. Nämligen Anna Persson, som har varit skönhetsjättens logistikchef i åtta år. Ehandel bestämde sig för att kontakta henne och ställa den klassiska sportfrågan: Hur känns det?

Det är tråkigt men också rätt. Jag tror att det är det bästa jobbet på det bästa företaget. Men kostnaden för mig att ha jobbet nu är för hög i förhållande till min vardag. Jag har pendlat mellan 8 och 15 timmar varje dag och nu är ju dessutom resten av ledningsgruppen i Stockholm, vilket har inneburit många vändor dit också. Det har helt enkelt varit ett svårt men nödvändigt beslut, säger Anna Persson till Ehandel.

Annons

Anna Persson bor växelvis i Evertsberg och Mora. I Mora är hon under sina barnveckor. Det blir därmed en hel del logistik för den avgående logistikchefen.

Vad kommer du att sakna?

Jag kommer att sakna kollegorna. Det bästa är känslan av sammanhang, att känna sig trygg och hemma. Jag har känt mig som en del av något större och har kunnat vara mitt bästa jag tillsammans med andra.

Hon är särskilt stolt över att ha varit med och utvecklat Lykos automationsprojekt.

Vi har på kort tid drivit och lyckats implementera de här projekten, trots utmaningar. Vi har samtidigt upprätthållit en vardag där paketen skickas ut varje dag. Jag har alltid känt mig trygg och vågat ta mig an svåra uppgifter. Lyko har en av e-handelns bästa logistiklösningar som håller både kundlöften och leveranser. På Lyko ses människor som en tillgång, inte som en kostnad. Vi har 180 personer i logistikavdelningen.

Vad har automationen gett?

För varje arbetad timme har vi idag dubbelt så hög output tack vare automationen.

Anna Persson kom till Lyko 2016 efter att hon, turligt nog skulle det visa sig, inte fick ett annat jobb.

Annons

Jag blev nekad ett annat jobb som jag trodde jag ville ha. Jag kände inte till Lyko då, det var mycket mindre. Efter att ha träffat Rickard, en spännande person med stora ambitioner och hjärtat på rätt ställe, ville jag vara med. Företaget hade då cirka 40 anställda.

Vad planerar du att göra härnäst?

Jag vet inte riktigt än. Jag har inte velat ha några dialoger eftersom jag inte har kunnat sluta. Jag funderar på att läsa in en lärarbehörighet och är i dialog med några bolag om styrelsearbete.

Vad lockar dig med styrelsearbete?

Att vara med och bidra samt påverka bolag med ambitioner. Att göra bra affärer på en solid grund och att ta itu med hållbarhetsfrågor. Jag tror att ambitionsnivån ibland är för låg.

På frågan om hon kan komma att sitta i Lykos styrelse säger hon att hon absolut inte har stängt den dörren.

Jag har ett stort hjärta för Lyko, både som företag och för familjen och kollegorna. Jag kommer att stödja i den mån jag kan från utsidan.

Hon tycker att Lyko fortfarande är ett fantastiskt företag att jobba på, inte minst tack vare bolagets värderingar.

Vi är mänskliga, varma och bryr oss om våra kunder, anställda och samhället vi verkar i. Familjens aktiva roll i företaget är också viktig.

Hur ska Lyko agera för att fortsätta växa lönsamt?

Vi måste hålla fast vid våra kärnvärderingar och mod, samtidigt som vi vågar förändras. Jag kommer även att behålla mina Lyko-aktier eftersom jag tror starkt på företaget.

Vilka utmaningar ser du framöver?

Uthålligheten att fullfölja och slutföra projekt är en utmaning. Lyko är bra på detta, och automationen har hjälpt oss att växa utan att minska personalstyrkan. Vi har byggt ett lager som är bland de största i Europa, och när vi växer behöver vi fler anställda.

Annons