PostNord höjer priset – ”bidrar till en robustare postservice”

Ska möta fallande brevvolymer.

Vi skickar allt färre brev samtidigt som digitaliseringen i samhället ökar - vilket förmodligen ingen har missat vid det här laget. Utvecklingen har fått till följd att PostNord höjt priserna på porto, och i dag meddelar logistikföretaget att det är dags igen.

Från och med den 1 januari kommer brev som väger upp till 50 gram att kosta 12 kronor att skicka istället för de 11 kronor som är fallet i dag.

Annons

Höjningen görs för att kompensera för det intäktsbortfall som uppstår när brevvolymerna fortsätter att minska till följd av digitaliseringen i samhället, motiverar PostNord i ett pressmeddelande.

Enligt företagets egna siffror minskade brevvolymerna med 14 procent under året juni 2019 till juni 2020, jämfört med samma period året innan. Samtidigt har PostNords kostnader för att hantera breven legat på ungefär samma nivå som tidigare.

"Nödvändigt med mindre regulatoriska lättnader"

Bolaget välkomnar att regeringen i oktober i år tillsatte en utredning angående hur den samhällsomfattande posttjänsten ska kunna finansieras på sikt. Uppdraget ska redovisas senast i januari 2023.

Vi välkomnar att regeringen har tillsatt den här utredningen för att titta på hur den samhällsomfattande posttjänsten ska kunna finansieras i framtiden. Fram till dess att vi har en offentlig finansiering på plats är det nödvändigt med mindre regulatoriska lättnader som gör att vi kan minska kostnaderna ytterligare, säger Elisabeth Hansson, chef för PostNords brevaffär, i en kommentar.

Enligt PostNord kommer portopriset i Sverige även efter höjningen att ligga på en förhållandevis låg nivå. De brev som inom Sverige kommer att kosta 12 kronor att skicka kommer i Norge att kosta motsvarande 23 svenska kronor,  i Finland motsvarande 18 kronor, i Island motsvarande 12,40 kronor och i Danmark motsvarande 14 kronor.

Fortsatt måttfulla portohöjningar bidrar till en robustare postservice vilket behövs med tanke att både den svenska geografin och postregleringen är bland de tuffaste i Norden. Även efter höjningen är portot i Sverige lägst i Norden, konstaterar Elisabeth Hansson.

Annons