Postnord måste spara pengar – inleder test: “Längre leveranstid”

“Och för att minska miljöbelastningen”.

Postnord behöver spara pengar och kommer nu att inleda ett test med färre upphämtningar och utkörningar. Testet ska dock leda till en bred utrullning redan under den senare delen av året.

Målet är att minska kostnaderna för att tillhandahålla den samhällsomfattande posttjänsten och för att minska miljöbelastningen. Ambitionen är att genomföra dessa förändringar i hela Sverige senare under året, skriver fraktjätten.

Annons

Testet rör utdelning av brev och utkörning av paket utanför tätort.

De förändringar som kommer att ske i försöksverksamheten rör tömning av gula brevlådor och frekvensen för utkörning av paket utanför tätort i områden med låga paketvolymer.

Brevlådor som står bra till, exempelvis bredvid ett ombud, ska dock fortsatt få daglig tömning. Postnord går i övriga fall över till hantering varannan dag. Leveranstiderna för paket utanför tätort sägs inte påverkas mycket, och paket som går till ombud eller paketboxar ska inte påverkas alls.

I områden med låga paketvolymer och stora geografiska avstånd kommer utkörning och inhämtning av paket ske i samband med reguljär postutdelning varannan arbetsdag. I genomsnitt kommer ett sådant paket få en halv dags längre leveranstid, skriver Postnord.

De nya rutinerna och därmed leveranstiderna kommer först att testas i och omkring Hässleholm och Sundsvall, med start den 4 mars 2024.

Annons