Postnord slår tillbaka mot konkurshot: ”Alarmistiska budskap som media målar upp”

Logistikjätten lever vidare.

Det var i helgen som larmet inkom: Postnord är på väg mot konkurs om det fortsätter som i dag med det sjunkande brevflödet. Nu tillbakavisar logistikjätten uppgifterna med full kraft.

Det är alarmistiska budskap och kraftiga överdrifter som media målar upp. Vi reder här ut läget på de frågor du kan tänkas ha som medarbetare, kund eller mottagare, står det att läsa i en skrivelse på sajten.

Annons

Postnord menar alltså att det som skrivits om rapporten inte stämmer överens med verkligheten och att man i dag lyckats anpassa affären framgångsrikt.

Vi har gjort mycket för att möta utvecklingen och har idag en finansiellt hållbar brevaffär med en god och hög kvalitet. Samtidigt har vi satsat på logistik och e-handel och är Sveriges största leverantör av e-handlade paket, en affär som även den levererar vinst, skriver man och fortsätter:

Vi kan dock inte undvika det faktum att brevvolymerna fortsätter falla och den här utvecklingen skulle vara en utmaning för vilket företag som helst. Det som ytterligare försvårar den är att den samhällsomfattande brevtjänsten som vi levererar är hårt reglerad från både EU och den svenska staten.

"Kommer vara en viktig garant"

Man tar även upp en av lösningarna som tidigare varit uppe på tapeten, men också mött hård kritik. Varannandagsutdelning av vanliga brev, samt en tidsfrist på upp till tre dagar att dela ut breven. I den lösningen ska dock tidskritiska brev, liksom e-handlade produkter, delas ut varje dag.

Med varannandagsutdelning kommer PostNord att behöva börja transportera mer post med flyg igen, eftersom breven enligt nuvarande reglering måste fram inom två dagar. Med tre dagars befordringstid skulle koldioxidutsläppen kraftigt minskas eftersom vi kan ställa om till både smartare och mer hållbar logistikplanering, samtidigt som beroendet av flyg minskar, lyder Postnords motivering.

I takt med den växande e-handeln blir logistikaffären allt viktigare för PostNord och även för svenska folket. Vi kommer fortsatt att leverera e-handlade paket varje dag, både till ombud och till brevlådan. På så sätt kommer PostNord även i framtiden att vara en viktig garant för samhällsservicen i hela landet.

Postnord påtalar också i sin skrivelse att man för en god aktiv dialog med politikerna om de förändringar som behöver genomföras för att kunna möta framtiden med minskade brevvolymer.

LÄS ÄVEN: PostNord på väg mot konkurs - "det ser allvarligt ut"

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!