Postnord tvingas ta bort paketskåpen – efter nya regler

Speditörerna riktar hård kritik mot beslutet.

Paketboxarna möter hårt motstånd från Trafikkontoret i Stockholm. Nya regler, som säger att paketboxar inte får finnas inom en radie på 300 meter från närmsta paketombud, sätter nämligen käppar i hjulen för speditörerna.

Staden gillar inte att kommunal mark tas i anspråk av logistikaktörer och nu får alla vackert flytta på sig. Postnord kommer omedelbart att plocka bort samtliga paketboxar som står utomhus i city på kommunal mark.

Annons

På grund av nya riktlinjer från Stockholms stad kan vi tyvärr inte placera paketboxar där de behövs. Därför behöver vi ta bort dem från Stockholms innerstad senast den 31 maj 2023. Trist tycker vi, eftersom våra paketboxar är mycket omtyckta av er användare. Vi hoppas att vi framöver ska kunna erbjuda en alternativ lösning till centrala paketboxar utomhus, tillsammans med Stockholms stad, skriver logistikjätten.

Konkurrenten Iboxen går ett steg längre och riktar hård kritik mot de nya reglerna.

Flera av transportbolagen har inte paketombud, vilket innebär att det kommer bli fler hemleveranser, mer trafik och utsläppen kommer öka. Har Stockholms stad för avsikt att även reglera andra verksamheter, som exempelvis förbjuda försäljning av grönsaker på Hötorget eftersom det säljs grönsaker i Hötorgshallen? Eller förbjuda uteserveringar som ligger för nära varandra?, skriver Markus Trautmann, kommunikationschef på Iboxen, på Linkedin.

Än så länge verkar inga alternativa lösningar ha funnits parterna emellan och Iboxen säger att de ytor man kan använda sig av är på tok för dyra.

Om vi mot all förmodan skulle hitta en plats så har Stockholms stad satt en oskäligt hög markavgift för leveransboxar, som motsvarar en hyra för en stor våning på Östermalm. Den mark vi vill placera boxar på är 0,8 kvadratmeter och den går oftast inte att använda till annat, skriver Markus Trautmann.

Annons