Postnord varnar för förseningar inför nya momsreglerna

"Dessa störningar kan vi tyvärr inte påverka".

Den 1 juli händer det, då träder EU:s nya momsregler i kraft. Men förbered dig på störningar i maskineriet, uppmanar Postnord på sin hemsida.

Vi på Postnord kommer att jobba som vanligt med att leverera dina försändelser när de väl kommit till Sverige, men vi befarar att de nya reglerna kan leda till förseningar på vägen hit. Dessa störningar kan vi tyvärr inte påverka, skriver logistikjätten.

Annons

Förändringen kommer främst att påverka de som handlar utanför EU:s tullunion och innebär att EU-länder måste ta ut moms vid import från tredje land, oavsett vilket värde försändelsen innehåller.

Det här infördes egentligen redan 2018, men då med ett undantag där EU-medlemsländer helt enkelt kunde strunta i hela förfarandet om försändelsen hade ett lågt värde. Det är det dock slut på nu.

Här uppstår problemen

Tullverket har sedan införandet 2018 inte använt sig av undantaget, vilket fått till följd att vissa försändelser först skickats till ett annat EU-land, för att undkomma momsen, och sedan därifrån skickats till vidare till Sverige. Och det är alltså främst försändelser i det flödet där förseningar kan komma att uppstå.

Försändelser som anländer till Sverige direkt och som går i det vanliga flödet, där Postnord utses till direkt tullombud och genomför momsdeklaration, bedöms inte påverkas, skriver Postnord.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!