Postnord kan tvingas till chockhöjning – ”behöver betala”

"Konsekvensen blir ytterligare avgifter".

Den nya kemikalieskatten på kläder och skor har sågats vid fotknölarna hos flera instanser. Postnord har varit en av många kritiker. Och nu berättar logistikjätten att den kommer att innebära en rejäl kostnadssmäll för konsumenten om den går igenom. Deklarationsavgiften på paket kan då nämligen höjas från dagens 75 kronor till runt 200 kronor för privatpersoner som köper kläder från länder utanför EU:s gränser, till exempel Kina.

Det skulle behöva anställas väldigt mycket människor för att kunna administrera det här. Konsekvensen blir ytterligare avgifter mot konsument, för nån behöver ju betala för den extra arbetskraften som vi tar in, säger Peter Hesslin, chef för e-handel på Postnord, till Ekot.

Annons

Han är också starkt kritisk till att Postnord inte tillfrågats under utredningen av skatten, som regeringen siktar på att införa år 2022.

Eftersom vi är en av de absolut största importörerna och vi hanterar tiotusentals sådana här försändelser varje dag så kan jag ju tycka att det hade varit lämpligt att fråga oss vad är effekterna av en sån här skatt och vad det innebär för oss, säger Peter Hesslin.

Postnord får dock inget gehör från Centerpartiet, som gick till val på att införa kemikalieskatten. De menar, tvärtemot kritikerna, att den slår precis där den är tänkt att slå.

Det är inte konstigt att det blir dyrare från exempelvis Kina om kinesiska produkter innehåller farliga ämnen. Det är också meningen med själva skatten att vi ska minska användandet av kemikalier. Det får en effekt såklart när man då importerar mycket från Kina som Postnord gör. Men som systemet är byggt är de ansvariga för att se till vad som ska betalas in helt enkelt, säger Rickard Nordin, Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, till Ekot.

Annons