Pricerunner om e-handlarnas rea: “28 procent bluff”

"Ganska väntat".

De falska prissänkningarna ökar, enligt Pricerunner som nu på morgonen meddelar att de tagit tempen på årets Black Friday. Jämförelsetjänsten har analyserat 43 000 erbjudanden och 18 procent av priserna har sänkts under fredagen.

Förra året var fler priser nedsatta (23 procent) men i snitt var rean densamma under 2021, meddelar Pricerunner.

Annons

Pricerunner tittar även på vad de kallar falska prissänkningar. Där priset först höjts under hösten innan det sedan sänkts under rean.

Antalet falska prissänkningar ligger under fredagsmorgonen på 28 procent, meddelar Pricerunner.

Anledningen till ökningen kan ju dock förstås vara inflationen och andra omvärldsproblem. Förra årets andel “bluffrea” låg på 25 procent.

Självklart hade man önskat att det nya konsumentskyddet skulle gjort att andelen var lägre i år, men efter en höst där många återförsäljare tvingats höja priset på sina produkter är det ganska väntat att andelen falska prissänkningar ligger på något högre nivåer än förra året, säger Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på Pricerunner.

Trots detta så finns det förstås klipp att göra. Pricerunner listar bland annat kategorierna där de sett störst minskningar sedan sommaren.

Som alltid under Black Friday finns det även i år fynd att hitta, men tillika många bluffar att se upp för. Som alltid gäller det att försöka hålla huvudet kallt och inte dras med i den köphets som lätt uppstår, och bara köpa sånt du faktiskt har användning för. Att köpa något enbart för att det är billigt är varken ekonomiskt eller hållbart i längden, säger Evelina Galli.

Annons
Annons