Rakuten säljer produkter från utrotningshotade djur

Japanska Rakuten toppar den mindre smickrande listan som den största återförsäljaren på nätet av elfenben och valkött. Många av produkterna är förbjudna i flera länder och flera organisationer uppmanar nu e-handlaren att sluta sälja produkterna.

Rakuten, den japanska e-handelsjätten som siktar på att bli världens främsta företag inom Internettjänster, har varit i ropet den senaste tiden. Inte minst för att de öppnat ett nytt centrum för forskning och utveckling i Paris. Men även för att de köpt upp samtals-appen Viber för 900 miljoner dollar

Nu har de dock fått några extra spaltmeter för en lite mindre smickrande sak. Rakuten ska nämligen vara den återförsäljare på nätet som säljer störst mängder av elfenben och valkött. Det enligt en rapport som publicerats av brittiska Environmental Investigation Agency (EIA) och the Humane Society International (HSI).

Annons

De två organisationerna skriver i rapporten, Blood E-commerce, att Rakutens e-handelssajt har mer än 28 000 annonser för elfenben, och 1 200 annonser för valprodukter.

Vill förbjuda annonserna

Många av valprodukter ska också komma från arter som har skyddats sedan 1986 inom ramen för moratoriet för kommersiell valfångst som fastställts av Internationella valfångstkommissionen. De båda organisationerna uppmanar nu Japans största e-handlare att sluta sälja produkterna.

– Vi uppmanar Rakutens dotterbolag i USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Österrike och andra länder att snarast pressa Rakutens huvudkontor i Japan för att förbjuda alla annonser som erbjuder elfenben och valprodukter, säger Kitty Block, vice ordförande i HSI.

Källa: The Guardian

Annons