Rätt att reparera – nytt EU-direktiv ska stoppa slit och släng

"Kommer att främja den fristående reparationsmarknaden".

Under fredagen den 2 februari nådde EU-kommissionen och EU-rådet en preliminär överenskommelse om rätten att reparera. Något som är en del av EU:s ambitioner att spara resurser och utsläpp genom en mer cirkulär ekonomi.

Enligt det föreslagna direktivet ska konsumenter ha möjlighet att be tillverkarna laga en produkt om det är tekniskt möjligt att reparera enligt EU:s lagstiftning. Ett förslag som bland annat välkomnas av Refurbed, marknadsplatsen för rekonditionerad elektronik.

Annons

Therese Almqvist, marknadsansvarig på Refurbed i Sverige, tror att detta kommer att främja reparationsmarknaden över hela Europa.

Right to repair är, tillsammans med Ekodesignförodningen, ett av de viktigaste lagförslagen för övergången till en cirkulär ekonomi. Vi är mycket glada över att förhandlarna från rådet, parlamentet och kommissionen nådde fram till en kompromiss, säger Therese Almqvist i en kommentar.

Mer försvarbart

Det slutgiltiga lagförslaget har ännu inte offentliggjorts, men Refurbed pekar redan nu ut två viktiga delar.

Det handlar dels om att tillverkare kommer att behöva erbjuda reservdelar till proportionerliga priser, och dels om att förbjuda de metoder och tekniker som används för att förhindra reparationer. Både avtalsmässigt, och sådana som rör hård- och mjukvara.

Till exempel bör metoder som Apples "part pairing", som endast tillåter reparationer om de är auktoriserade av Apple själva, förhindras i och med detta.

 Vi ser att det nya förslaget kommer att göra reparationer mer lättillgängliga och ekonomiskt försvarbara. På sikt kommer det att främja den fristående reparationsmarknaden i hela Europa, och leda till högre kvalitet och förmånligare priser för slutkunden, säger Therese Almqvist och fortsätter:

Rätten att reparera sina prylar är inte längre en marginell fråga, utan en av de mest centrala för att få igång den cirkulära ekonomin. Det nya lagförslaget är därför en stor seger för oss som kämpar för en mer hållbar konsumtion, inte bara innehållsmässigt utan även moraliskt.

Annons
Annons