Regeringens besked: Nytt krisstöd för handeln – detta gäller

Handeln kan andas ut.

Pandemin har pågått i snart ett år och beskeden om restriktioner avlöser varandra, men var tar ersättningarna till de drabbade företagen vägen? Den senaste tiden har flera aktörer, bland annat Svensk Handel uttryckt frustration över att det saknats besked om hur företag som påverkats negativt av pandemin ska ersättas.

LÄS ÄVEN: Trots nya pandemilagen - inga stödinsatser specifikt för handeln 

Annons

Men den som väntar på något gott. I dag kom regeringen till slut med ett besked om att handelsföretag som tappat omsättning i krisen även fortsättningsvis ska kunna få ersättning. Den nya ordningen innebär att det sammanlagt går att få stöd för totalt 14 månader, mars 2020 till och med april 2021.

Den så kallade subventionsgraden kommer att vara 90 procent för små företag och 70 procent för större företag. Företag kan få som mest 97 miljoner kronor i omställningsstöd för perioderna under augusti 2020 till april 2021, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Parallellt med stöden till de större företagen, bland annat handelsföretagen, har regeringen förlängt möjligheten för mindre bolag - till exempel enskilda firmor - att få stöd.

Storleken på stödet kan vara antingen 75 eller 90 procent av den förlorade omsättningen, beroende på vilka månader det handlar om. Regeringen planerar redan nu för att förlänga stödperioden för de mindre företagen med mars och april 2021. För de månaderna kommer kravet att vara att man som företagare har tappat 30 procent av sin omsättning. Stödet blir på 90 procent av omsättningen, upp till 24 000 kronor per stödperiod.

LÄS ÄVEN: Gemensam attack mot hyresstödet för butiker: "Olyckligt"

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!