Just nu: Regeringens nya krispaket – 39 miljarder i omsättningsstöd

"Ett mycket kraftfullt stöd".

Regeringen utökar stödpaketet. Nu införs ett direktstöd på sammanlagt 39 miljarder kronor baserat på omsättningstapp, för företag med en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret samt ett omsättningstapp på minst 30 procent.

Taket är satt till 150 miljoner kronor per företag och storleken på stödet beror på hur stort bortfall av omsättningen företaget haft och kan variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader för mars och april. Stödet gäller alltså endast får två månader bakåt i tiden och täcker heller inte lönekostnader.

Annons

Här är det viktigt att företag funderar på hur de ska anpassa verksamheten om det är så att den här typen av åtgärder som Folkhälsomyndigheten rekommenderar blir långvariga. Vi måste planera för att det här kan bli mer långvarigt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens.

Enligt Finansdepartementet kan runt 180 000 företag omfattas av stödet, som betalas ut via Skatteverket. Det kommer dock inte att gälla företag med hemvist i skatteparadis.

Det är ett mycket kraftfullt stöd och det hittills största som vi har presenterat för att rädda jobb, säger Emil Källström, Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, på pressträffen.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!