Riskkapitalister gillar E-handelsföretag – speciellt matkassar på nätet

Riskkapitalistföretaget Verdane Capital, som nyligen köpte sju e-handelsföretag av bland annat Aggregate Media, har ökat sitt innehav i e-handelsföretaget MatHem och tillfört 20 miljoner kronor. Verdane som sedan tidigare har ett innehav i MatHem äger, i och med denna nyemmision, nu 45 procent av företaget. Tomas Kull, VD för MatHem, har följande kommentar:

- Kapitaltillskottet kommer hjälpa oss att uppnå målet att bli den ledande aktören inom näthandel med mat. Potentialen är stor då över 6% av befolkningen i Sverige enligt undersökningar vill börja handla mat på  nätet, vilket innebär över 10 miljarder SEK om året.

Annons

MatHem förvärvade nyligen en annan leverantör av dagligvaror via nätet, Hemmalivs.se, och har expanderat kraftigt den senaste tiden.

- MatHem har under året levererat en fantastisk tillväxt. Vi har med glädje även noterat de utmärkelser bolaget erhållit, som exempelvis Sveriges 6e bästa sajt alla kategorier, Sveriges Bästa matbutik på nätet samt en nominering till Svenska Designpriset. Vi tror att framgången huvudsakligen förklaras av MatHems unika erbjudande med både en färdig matkasse samt en komplett livsmedelsbutik på nätet, säger Staffan Mörndal, Partner på Verdane Capital Advisors.

En annan e-handlare och leverantör av matkassar, Linas Matkasse, drog för inte så länge sedan in 80 miljoner i riskkapital. Detta via två andra företag, Creandum och Acton Capital Partners.

Verdane Capital som inte bara investerar i matkassar på nätet, utan alla sorters e-handlare, har följande att säga om e-handelsmarknaden:

“Vi ser en global förflyttning från fysisk handel till online, med typisk tillväxt inom EU-länderna på mellan 10 och 30%  årligen” .. ”Genom fondernas investeringar har vi byggt stor erfarenhet på området och vi har hjälpt ett antal företag med resan från att vara lokala spelare till att bli nordiska ledare.”

Ett annat e-handelsbolag som Verdane har investerat i, Foderbilen.se, har beskrivits som ett potentiellt miljardbolag.

Riskkapitalistbolagen ser uppenbarligen positivt på e-handelns utveckling och vi ser ett generellt sug efter att investera i e-handelsföretag ifrån deras sida. Känner du att du behöver pengar till din e-handelsverksamhet kan detta vara en bra tidpunkt att se sig om efter investerare.

Annons
Annons