Rusar på begagnatmarknaden – sålde för 375 miljoner

"Idag får man bättre betalt".

Begagnad elektronik har blivit stekhett på begagnatmarknaden. Nu berättar second hand-sajten Tradera att det såldes begagnade teknikprodukter för inte mindre än 375 miljoner kronor hos dem under 2020 - en ökning med 20 procent från året innan.

Och medan mobiltelefoner, datorkomponenter och bärbara datorer står för merparten av omsättningen har den främsta ökningen skett i segmentet TV- och konsolspel.

Annons

Många uppgraderar sitt hemmakontor för att kunna jobba hemifrån och väljer då cirkulära alternativ. Digitaliseringen bland äldre har ökat och även där väljer fler att köpa begagnat. Jag tror också att många föräldrar väljer att handla second hand-teknik till sina barn för att vara snälla mot både planet och plånbok, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, i ett pressmeddelande.

Samtidigt har även priserna ökat ordentligt i kategorin. Enligt Tradera blir det ofta budkrig om de varor som läggs upp. Till exempel har snittpriserna på läsplattor rusat med 19 procent och hemmabio har ökat med hela 20 procent.

Idag får man bättre betalt för sin iPhone, bärbara dator eller Nintendo än tidigare. Om man jämför med för 3–4 år sedan skiljer nya versioners tekniska finesser mindre. Dessutom har produkterna bra kvalitet och håller länge, vilket gör att snittpriserna på fjolårets versioner fortfarande är ganska högt, säger Sofia Hagelin.

Teknikprylarna som omsatte mest på Tradera 2020:

1. Mobiltelefoner
2. Datorkomponenter
3. Bärbara datorer
4. Apple-datorer
5. Stereo- och Hifi
6. Playstation 4
7. Ipads- och surfplattor
8. Nintendo switch
9. Högtalare
10. Mobiltelefontillbehör

Annons