Så betalar svenskarna online – här är de vanligaste betalsätten

Kontanterna är tillbaka.

Hur betalar egentligen vi svenskar när vi handlar? Nu har Svea Bank i en ny rapport svaret på det.

Resultatet: Swish är den mest använda betalmetoden när svenskar handlar online – medan bankkort är vanligast vid köp i fysisk butik. Faktura är också en mer populär betalmetod i Sverige, jämfört med övriga Norden.

Annons

Det är Svea Bank tillsammans med HUI som ställt frågorna och 29 procent av deltagarna använde Swish vid sitt senaste onlineköp. Vidare uppgav 21 procent uppger att faktura var den vanligaste betalmetoden. Bara 13 procent av norrmännen och 10 procent av finländarna samt 2 procent av danskarna uppger att de använder fakturabetalning.

Det finns många innovativa fintech-bolag i både Sverige och i de andra nordiska länderna. Det i kombination med högt förtroende för finansiella institutioner gör att många är öppna för att testa ny betalteknik. Fakturabetalningar är särskilt populära bland svenskarna vilket även det beror på starka aktörer inom BNPL, alltså att köpa nu och betala senare. Den nordiska BNPL-marknaden är betydligt mer utvecklad än i många andra länder, kommenterara Magdalena Caesar, affärsområdeschef för betallösningar på Svea Bank, i ett pressutskick.

När det kommer till köp i fysisk butik är betalning med bankkort vanligast i Sverige. 45 procent svarar att de betalade med bankkort senast de handlade i butik. 27 procent uppger dock att de använde kreditkort – medan 8 procent öppnade Swish.

Comeback för kontanter

Betalning med bankkort var den vanligaste metoden även för norrmän och finländare i fysiska butiker. För danskarna var det i stället kreditkort eller Dankort som var mest poppis.

Rapporten visar också att kontanter är på väg tillbaka. Hela 18 procent av de svenska konsumenterna uppger nämligen att de har mer kontanter hemma idag, jämfört med föregående år. För finska konsumenter är motsvarande siffra 28 procent. Men bara procent av danskarna 16 och 14 procent av norrmännen uppger att de har mer kontanter hemma, mot för ett år sedan.

Annons