Så e-handlade svenskarna 2022 – det trendade: ”Explosionsartat”

"Många datorkomponenter trendat under hösten".

Hur blev 2022? Vad var det som hände egentligen? Ja, det är en minst sagt stor och bred fråga. Men låt oss fokusera på de hetaste trenderna i e-handeln istället.

Klarna-ägda prisjämföreslesajten Pricerunner har undersökt den saken och sammanställt resultatet i ännu en rapport. Och i rapporten backar de bandet rejält och påminner oss om när pandemirestriktionerna hävdes en gång för alla den 9 februari i fjol.

Annons

Det kanske känns långt bort nu, men så sent som under början av året rådde återigen restriktioner i landet och hemtester för Covid-19 och termometrar utgjorde därför många av storsäljarna, skriver Pricerunner och fortsätter:

Ett par månader senare utbröt krig i Ukraina, och krisberedskap var ordet på allas läppar. Samtidigt som intresset för produkter som stormkök, vattenfilter, och jod-tabletter ökade var den mest klickade produkten i mars med god marginal en vevradio.

Fraktkrisen blåste över

Den tidigare produkt- och komponentbristen – till följd av covid-relaterade globala fraktproblem – blåste över under året. Flera återförsäljare hade plötsligt fulla lager under andra halvan av 2022. Något som inte minst gladde många gamers och datorfantaster. Fraktkrisen medförde nämligen en särskilt stor brist på dator- och it-komponenter generellt.

Vi har sett hur många datorkomponenter trendat under hösten, så det är nog inte allt för långsökt att dra slutsatsen att gamers passat på att uppdatera hela sitt bygge i samband med att de har lagt händerna på ett nytt grafikkort, kommenterar Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på Pricerunner.

Pellets trendade i kylan

Samtidigt har priserna på moderkort, processorer och nätaggregat ökat mycket kraftigt sedan utgången av 2021 fram till idag. Dyrast har moderkorten blivit, med en prisuppgång på 73 procent – följt av processorer som blivit 70 procent dyrare och nätaggregat som fördyrats med 35 procent. Datorkylare och hårddiskar är samtidigt upp med 20 respektive 17 procent.

Något som också präglade 2022 var förstås de höga elpriserna, som nådde sin topp under de kallaste dagarna i december och november. Därmed åkte pellets och värmeloggs upp på topplistan över mest sålda produkter under hösten.

Många av köptrenderna under hösten kan härledas till svenskarnas försök att hålla elpriserna nere. Både pellets och kaminer finns med på topplistan över produkter där intresset ökat explosionsartat, så det verkar som om många konsumenter kikar på alternativa sätt att hålla sig varma, avslutar Evelina Galli.

Annons
Annons