Så ersätts IKEA i Ryssland – öppnar kopia: ”Vi har IKEA-varor också”

Ska fylla tomrummet efter möbeljättens flykt.

Ikea var bara en av många stora aktörer som bommade igen sina varuhus och lämnade Ryssland, när landet inledde kriget mot Ukraina. Men nu kan ryska konsumenter få en smak av den svenska möbeljätten igen.

Belarusiska Swed House har nämligen öppnat i Moskva. Målsättningen är att öppna fem butiker i Moskva-gallerior, innan man expanderar till ytterligare städer nästa år. Och bolaget hymlar inte med inspirationskällan.

Annons

Vi är inte Ikea, men vårt mål är att vara som Ikea. Vi har våra egna varumärken, våra egna produkter och ja, vi har Ikea-varor också, säger Mamedali Kasymov, generaldirektör för Swed House, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Runt 15 till 20 procent av Swed House utbud består av just Ikea-varor.

Ingen har hindrat oss från att göra det. Efterfrågan är också stor på våra egna Swed House-varor, fortsätter han.

"Saknat Ikea mycket"

Men vilka reaktioner möttes de av under premiären? Reuters pratade med ett gäng kunder och det var minst sagt blandade utlåtanden.

Vi har saknat Ikea väldigt mycket på sistone. Den här nya butiken är, låt oss säga en trevlig start, säger en av de som spanade in butiken.

Andra var inte lika fullt så optimistiska.

Varor borde inte ligga ovanpå varandra. Ikea hade ett tillvägagångssätt där man placerade sina produkter så att man kunde ligga på sängarna och testa möblerna. Om de vill utvecklas, så har de fortfarande en lång väg kvar, säger en annan.

Annons
Annons