Så försöker speljätten snuva kunderna – på 100 kronor

"Vi kommer att hålla vårt löfte".

Speljätten Sony Playstation har varit i ropet ordentligt sedan lanseringen av sin nya konsol, Playstation 5. Och nu har strålkastarljuset riktats mot dem ännu en gång. Fredagen den 18 februari släpper de sitt nästa storspel, Horizon Forbidden West. Och det ser ut att kunna bli en kontroversiell release.

I september förra året gick Jim Ryan, vd för Sony Interactive Entertainment, ut och lovade att alla som köper Playstation 4-versionen av spelet också kommer att få en fri uppgradering till PS5-versionen.

Annons

Vi kommer att hålla vårt löfte: Spelare som köper Horizon Forbidden West på Playstation 4 kommer att kunna uppgradera till Playstation 5-versionen utan extra kostnad, sa Ryan i ett officiellt uttalande.

Därefter har vakna kunder helt enkelt valt att beställa PS4-versionen, då den är drygt 100 kronor billigare, för att kunna uppgradera den gratis och spara pengar.

LÄS ÄVEN: Efter Ehandels artikel - nu har speljätten ändrat

Gömmer gratis uppgradering

Men det gillade inte Sony. Och nu försöker speljätten dölja spåren om en fri uppgradering för att få Playstation 5-kunderna att köpa den drygt 100 kronor dyrare PS5-versionen istället. För den som surfar in på Sonys digitala spelbutik, Playstation Store, är det snudd på omöjligt att identifiera att Playstation 4-versionen kommer med en gratis uppgradering.

Vid första anblick ser det nämligen ut som om så inte är fallet. Här finns tre versioner: En PS4-version, en 100 kronor dyrare PS5-version och en 200 kronor dyrare "Deluxe"-version. Och bara den 100 kronor dyrare PS5-versionen ser ut att innehålla både PS4 och PS5-versionen.

Det krävs att man scrollar ned till det finstilta på landningssidan för de tre olika versionerna för att hitta följande textrad:

Köp Horizon Forbidden West™ digitalt till PS4™ från PlayStation™Store och få den digitala utgåvan av Horizon Forbidden West™ till PS5™ utan extra kostnad.

Och går man endast in på PS4-versionen, så saknas den textraden helt.

Annons

Råkar du vara en lycklig Playstation 5-ägare och går in i Playstation Store via konsolen, så saknas dessutom den billigare PS4-versionen helt och hållet. Det krävs alltså att konsumenten går till en webbläsare för att hitta den.

Ytterligare oklarheter

Historien upprepar sig när man tittar närmare på de fysiska versionerna hos svenska handlare. Tittar man i produktbeskrivningen så framgår det, hos de allra flesta, inte alls att PS4-versionen kommer med en gratis PS5-uppgradering. Något som annars brukar inkluderas när så är fallet. Sony försöker alltså aktivt att dölja möjligheten att spara runt 100 kronor för kunderna.

När Ehandel ställer frågan bekräftar dock Sony att den billigare PS4-versionen mycket riktigt kommer med en gratis uppgradering till PS5-versionen.

Ja, det är möjligt att få en gratis uppgradering till PS5-versionen om du köper PS4-versionen. Detta är den sista titeln som kommer att erbjuda detta, eftersom framtida utgåvor (till exempel GT7) kommer att kräva en uppgraderingsavgift på 10 euro för spelare som vill uppgradera, säger en presstalesperson från Playstation till Ehandel.

Men den informationen lyser fortfarande med sin frånvaro, både i den egna digitala butiken och i fysiska butiker. Playstation hänvisar istället till inlägget i sin blogg från september förra året - något gemene konsument förmodligen riskerar att missa.

Annons