Så hjälper nätapoteken Ukraina: ”Skickat över 100 pallar”

Men det är svårt att skicka läkemedel.

Många vill bidra med hjälpinsatser till Ukraina nu. I krig behövs exempelvis läkemedel och sårvård. Ehandel frågade Kronans Apotek, Apotea och Meds om huruvida de bidrar med förnödenheter. Hittills har vi fått svar fått svar från Linda Wakeham Head of PR på Kronans Apotek samt Apoteas vd Pär Svärdson.

Kronans Linda Wakeham säger att de apoteket har skänkt en företagsgåva till Röda Korset. Man har också uppmanar alla sina kunder och följare i sociala medier att skänka pengar till välgörenhetsorganisationer som är verksamma i Ukraina.

Annons

Från och med fredag denna vecka kommer vi även att göra det möjligt för våra kunder i fysiska apotek och e-handel att enkelt kunna skänka pengar vid köp. Vår ägare, Oriola, har dessutom skickat pallar med sårvårdsmaterial från Finland via Polen i samarbete med Finska Handelskammaren.

Har ni eller ska ni skicka läkemedel till Ukraina?

Nej, vi har inte skickat några läkemedel då detta inte är så enkelt att donera. Den här frågan är också lyft på EU-nivå, många länder inom EU har liknande regulatoriska utmaningar för donationer av läkemedel. Det är givetvis bra om det kan justeras. Men det är också viktigt att skicka rätt saker, rätt läkemedel och att ha en mottagare.

Pär Svärdson på Apotea berättar att nätapoteket hittills har skickat ner över 100 pall med bland annat medicinsk teknisk utrustning, sårvård och mat.

Vi samlar även in pengar från våra kunder och som går till SOS Barnbyars verksamhet i landet. Vi har kontakter på plats som via sina kontaktnät säkrat att våra leveranser kommit fram ordentligt och distribuerats i Ukraina.

Har ni eller ska ni skicka läkemedel?

Vi får inte skänka läkemedel, till exempel sådant som ändå skulle gå till destruktion, men vi har en dialog med Läkemedelsverket om det och hoppas komma fram till en lösning. Vi hoppas att myndigheterna kan göra ett undantag för att bistå i denna krissituation så att vi kan skicka ner läkemedel där de behövs som allra mest just nu.

Annons
Annons