Så lätt är det för kriminella att köpa Foodora-kläder: ”Tråkigt”

"Ska såklart polisanmälas".

Hur lätt är det för en kriminell att få tag i Foodora-kläder? Jättelätt, enligt en ny granskning som P4 Göteborg har gjort. Med en enkel sökning så går det att få tag på såväl en rosa Foodora-väska som en jacka i matchande färg.

Foodora menar å sin sida att de har kontroll på sina kläder och väskor. Ändå lyckas kriminella använda Foodora-kläder som en slags täckmantel, för att exempelvis ta sig hem till ett offer, eller cykla obemärkt förbi en nyligen uppkommen brottsplats.

Annons

På second hand-sajter och appar som e-handlaren Vinted och Facebook Marketplace säljs det kläder, som tidigare har använts av bud på matleverans-företaget. Med en enkel sökning hittar radiokanalen ett tiotal plagg, till sin granskning.

"Våra väskor har id-nummer"

Daniel Gustafsson Raba, operativ chef på Foodora, berättar i en P4-intervju om hur de jobbar hårt med att hålla koll på kläderna som är avsedda för cykelbuden. Totalt har kanalen ändå hittat 17 domar där Foodoras kläder och väskor har använts vid brott.

Vi har 6 000 bud, men så har vi ändå uppenbarligen några väskor och jackor som läcker ut. Men det är såklart väldigt tråkigt att vårt varumärke kapas på det här sättet, säger han till kanalen och fortsätter:

Våra väskor har ett id-nummer så vi kan tracka tillbaka väskan till det bud som senast använde den. Men har det ändå kommit ut väskor eller annan utrustning som säljs är det olagligt, eftersom det är vår utrustning och då ska det såklart polisanmälas.

Annons