Så många jobbar sjuka i handeln – ”känner sig tvingade”

Facket kräver förändring från arbetsgivarna och regeringen.

Hur många handelsanställda går till jobbet fast de är sjuka? Svaret får vi i den senaste rapporten "Sjuk på jobbet" från Handelsanställdas förbund.

Där visar det sig att hela 7 av 10 i handeln jobbar, trots sjukdom. Dessutom svarar 3 av 10 att de gör det ofta. En stor anledning ska vara att man inte vill lämna kollegorna i sticket.

Annons

Många arbetsgivare väljer att inte täcka upp när det uppstår luckor i bemanningen. Det gör att många anställda i handeln känner sig tvingade att gå till jobbet, trots sjukdom, eftersom man vet att kollegorna annars kommer att få det tufft. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar och se till att det finns bra grundbemanning och bättre bemanningsplanering, säger Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels, i en kommentar.

Men det är inte bara kollegorna man vurmar för. Den ekonomiska oron gör också att man ogärna vill missa ett pass. Inte minst om man jobbar deltid. Och karensavdraget gör det bara värre, enligt Handels.

Karensavdraget gör Sverige sjukare. Vi är det enda landet i Norden som har ett sånt system. Det är absurt att den som blir sjuk måste fråga sig: har jag råd att stanna hemma? Så kan vi inte ha det i ett rikt land som Sverige. Regeringen måste skrota karensavdraget en gång för alla. Alla förtjänar en lön att leva på, även om man blir sjuk, säger Linda Palmetzhofer.

Annons