Räddningen? Så många tänker lägga skatteslantarna på shopping

Teknikprylar i topp.

Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen. Eller ja, under nästa vecka väntas rekordmånga få den utbetald mellan den 7 och 9 april. Och kanske kan den vara ett ljus i mörkret för handeln. Prisjakt har nämligen frågat över 3000 svenskar vad de planerar attt använda pengarna till och svaret kan lyfta modet lite grann i branschen.

Det är tydligt att köpintresset för produkter ökar i och med att skatteåterbäringen betalas ut. I tider som dessa, när många butiker har det svårt, kommer den här utbetalningen väldigt lägligt. I och med att färre tar sig ut till fysiska butiker kan dock en större andel av denna konsumtionsökning tilldelas e-handeln. Det blir därför viktigt för fysiska butiker att tänka kreativt, så att man fortsatt säljer trots att konsumenterna inte längre passerar utanför butiken, säger Carl Vult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt.

Annons

Totalt väntar sig 53 procent av de svarande en återbäring, medan 29 procent istället får betala tillbaka. I snitt förväntar man sig en återbäring på 7000 kronor och hur ska då slantarna spenderas? Jo, 10 procent uppger att de vill köpa en eller flera produkter. Runt 11 procent uppger att de ska betala av lån och 12 procent att de använder pengarna för att åka på semester inom Sverige. Allra flest, hela 38 procent, tänker dock investera i fonder/aktier.

Populära teknikprodukter

Av de köpsugna uppger 30 procent att de planerar att konsumera teknikprylar, tätt följt av inredning med 26 procent. Det är en liknande fördelning mot förra året. Då var mobiltelefoner, TV-apparater och hörlurar det som gick bäst.

Under fjolårets första utbetalning av skatteåterbäringen kunde vi se att köpintresset ökade med lite mer än 4 procent jämfört med en genomsnittlig dag den månaden. Det som främst handlas är dyrare teknikprodukter som man kanske annars inte har råd med. Det blir dock intressant att se hur det blir i år, en osäker omvärld kan nämligen leda till att fler väljer att spara pengarna, säger Carl Vult von Steyern.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!