Så sänkte Willys matsvinnet med 2000 ton: ”Betydligt mer medvetna”

Kedjan tar upp kampen mot kasserad mat.

Showroom: Sveriges nya marknadsplats för LiveShopping. Läs mer här.

Matsvinnet har länge varit ett bekymmer, men allt fler har åtagit sig att aktivt minska sin del. Totalt slängs ungefär var fjärde matkasse. En av de aktörerna som nu aktivt arbetar mot svinnet är Willys och insatserna har börjat bära frukt. I dag rapporterar kedjan att man under 2020 kasserade 2000 ton mindre mat jämfört med 2019, samtidigt som försäljningen ökade.

En av åtgärderna som legat bakom framgångarna är de fyndlådor som placerats ut i butikerna för exempelvis frukt och grönt. Tack vare dessa har man kunnat minska svinnet med 600 ton under 2020.

Annons

Våra svinnsmarta erbjudanden och fyndlådor har blivit väldigt populära, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

Dessutom har man minskat svinnet på butiksbakat, dagsfärskt bröd med hjälp av utförsäljningar. Och tillsammans med prissänkta bröd med kort datum har man lyckats minska svinnet i brödkategorin med 20 procent.

"Många vill hjälpa till"

Arbetet verkar också uppskattas av konsumenterna som till syvende och sist är de som måste ta erbjudandena till sig för att de ska få någon effekt.

Vi ser att våra kunder är betydligt mer medvetna om problematiken med matsvinn nu jämfört med för några år sedan. Det är många som vill hjälpa till och rädda mat med skönhetsfläckar eller som håller på att gå ut i datum, säger Elisabeth Konrad.

Andra viktiga åtgärder i kampen mot svinnet har varit automatiserade beställningssystem, som genom avancerad analys hjälper butikerna att beställa rätt mängd varor.

Dessutom har man under förra året skänkt 150 ton mat till välgörenhetsorganisationer och över 100 butiker har etablerat samarbete med lokala hjälporganisationer, rapporterar kedjan.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!